Hallands Nyheter

Medvind för hamnen

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Hamnen i Varberg tar ett kliv närmre ambitionen att bli Norra Europas modernaste skogshamn. Högkonjunk­tur och stora investerin­gar gav toppresult­at.

En upphandlin­g av kött och chark gick inte rätt till. Delvis därför serverar kommunen hönsfärs i stället för nötfärs på skolor, förskolor och äldreboend­en.

Sedan ett år tillbaka har inte Varbergs kommun något avtal gällande kött- och charkprodu­kter. Anledninge­n är att när upphandlin­gen skulle genomföras lämnades bara ett anbud in. Det var från företaget Martin & Servera.

– Då gick vi till ytterligar­e intressent­er och en nappade, säger Kristian Helgesson, avdelnings­chef kost och städ i Varbergs kommun.

MEN KOMMUNEN BEGÄRDE inte in samma uppgifter och ställde inte samma krav som hade gjorts i den första upphandlin­gen. Martin & Servera överklagad­e till förvaltnin­gsrätten och fick rätt. Därmed har kommunen inte ett avtal och kan inte servera färska kött- och charkprodu­kter i någon större utsträckni­ng. Bara upp till en viss beloppsgrä­ns kan de direktupph­andla dessa produkter.

Via ett annat avtal, djupfryst- och kolonialav­talet, köper kommunen in hönsfärs från Martin & Servera. Denna används i stället för nötfärs i till exempel lasagne och andra rätter.

Vad är skillnaden på hönsfärs och kycklingfä­rs?

– Kycklingar räknas som kycklingar fram tills de är könsmogna vid 20-22 veckors ålder, därefter blir de hönor (eller tuppar). Det är en marginell skillnad på köttet, säger Kristian Helgesson.

Föräldrar som har hört av sig till HN påstår att det är uttjänta värphöns som i vanliga fall skulle brännas som hamnar på tallrikarn­a i Varberg, stämmer det?

– Det är ett sätt att ta tillvara kött av fullgod kvalitet som bönder tidigare har tvingats betala för att bli av med. Hönsfärs är en likvärdig proteinkäl­la som nötfärs men betydligt mer klimatsmar­t.

VARBERGS SKOLOR HAR under drygt ett års tid haft två köttfria dagar i veckan på skolmatsed­eln. Men detta har inget samband med det uteblivna kött- och charkavtal­et.

– Nej, det har med miljötänke­t att göra och där ligger vi i framkant vad gäller klimatsmar­t matsedel och säsongsanp­assning av grönsaker bland annat, säger Kristian Helgesson.

En ny upphandlin­g för kött och chark har gjorts och kan troligtvis snart träda i kraft, bara politikern­a ger sitt godkännand­e.

– Våra livsmedels­val är något vi ser över hela tiden vad gäller tillgång, prisläge och vad som går hem hos matgästern­a.

En liten rundringni­ng till några av kommunens tillagning­skök visar att hönsfärsen är lite mer svårarbeta­d än nötfärs. Den är magrare och delar sig inte lika lätt.

– Vi testar olika knep för att få till det och blir bättre och bättre på det, säger Eva-karin Johansson på Ekekullens tillagning­skök.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ?? KAN BLI LUNCH. Kycklingar­na blir höns eller tuppar när de är 20-22 veckor gamla.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV KAN BLI LUNCH. Kycklingar­na blir höns eller tuppar när de är 20-22 veckor gamla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden