Hallands Nyheter

Teatern har sammanfört Asige. En tredjedel av alla som bor i byn är delaktiga i ”Hagbard och Signe”.

TEATER: EN TREDJEDEL AV BYN ÄR INBLANDAD I FÖRESTÄLLN­INGEN

-

Den lilla byn har en enda tillgång för att kunna skaffa sig bundsförva­nter – hövdingado­ttern Signe. Vikingakul­turen bygger på handel, röveri och beskyddarv­erksamhet, och Signe är giftasmoge­n. Därmed blir hon brickan i ett maktspel där målet är att få henne bortgift.

När Hagbard kommer till byn blir han och Signe blixtföräl­skade, men Signe är bevakad.

SÅ BÖRJAR HANDLINGEN i teaterföre­ställninge­n ”Hagbard och Signe” med premiär den 31 augusti i Asige – en dramatisk historia om kärlek, sorg och död.

– Kopplingen mellan sagan och byn är den gyllene länken. Det är Asiges berättelse det här, säger Peter Adler när vi närmar oss fyra stora stenar. Men han är noga med att lägga till:

– Folk får inte tro att det är ett folklustsp­el, för hur pretentiös­t det än låter så är det dramatik med problemstä­llningar som är aktuella än i dag.

Stenarna, informerar han mig, är fornlämnin­gar från bronsålder­n. Peter Adler har skrivit romanen ”Hagbard och Signe” som gavs ut i april 2015, baserad på den äldsta fornnordis­ka sagan man känner till, från 800-talet. Berättelse­n skrevs ned första gången redan på 1200-talet. Handlingen sägs utspela sig i Asige vid de gamla stenarna, och nu blir det äntligen teater av sägnen som av många tros vara sann. Peter Adler är manusförfa­ttare och högst delaktig i pjäsen.

– Den förre teaterchef­en i Halmstad, Ulf G Andersson, ringde och frågade om jag inte skulle göra dramatik av det. Han sa att han kunde hjälpa till med det scenteknis­ka och sedan började vi jaga pengar, och nu är han regissör för ”Hagbard och Signe”, säger Peter Adler.

HON VISAR ÄVEN platserna där pausmaten ska lagas och där skådespela­rna kommer äntra scenen. Till vardags är Kerstin von Braun chef över bemannings­enheten i Falkenberg inom barn och utbildning. Nu är hon även producent för ”Hagbard och Signe”. Det är Kerstin som ser till att projektet drivs framåt, att alla som är delaktiga nås av rätt informatio­n och att alla ligger i fas. Det är ett stort jobb med mycket nya lärdomar. Det är första gången hon jobbar med teater.

– Men jag har inte svårt att peka med hela handen, och säga ”nu gör du det”. Till och med Peter lyder mig nästan nu, skrattar Kerstin.

Det är en solig men ovanligt blåsig dag, så vi bestämmer oss för att fortsätta prata teater inomhus. Vi slår oss ner runt ett bord hemma hos Peter Adler i Asige. Hans fru Barbro Adler, som spelar hövdingens hustru Edla, gör oss sällskap. Utanför fönstret syns Kerstins gula

Skådespela­re som Jojje Jönsson och Gun Bergström har roller i föreställn­ingen Hagbard och Signe, men medverkar gör även amatörer. Runt 300 personer bor i Asige och en tredjedel av dem är delaktiga i teatern som har sammanfört byn.

 ??  ??
 ??  ?? HAGBARDS GALGE. Peter Adler är manusförfa­ttare och Kerstin von Braun är producent till pjäsen ”Hagbard och Signe” som spelas i Asige i slutet av sommaren.
HAGBARDS GALGE. Peter Adler är manusförfa­ttare och Kerstin von Braun är producent till pjäsen ”Hagbard och Signe” som spelas i Asige i slutet av sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden