Hallands Nyheter

Mer trafik, färre trafikpoli­ser

NOLLVISION. Det har sagts förut, men behöver uppenbarli­gen sägas igen: vi behöver fler trafikpoli­ser.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 21/4. I år har vi fått en ny trafiklag, den om att det är otillåtet att distrahera­s av sin mobiltelef­on i bilen. Frågan är dock hur många som verkligen åker dit, för de som ska övervaka att vi följer lagen blir bara färre och färre. Faktum är att trafikpoli­serna i dag är så få att om politikern­a fick för sig att vi skulle återgå till vänstertra­fik och om trafikante­rna helt struntade i detta, hade ytterst få bötfällts.

Nu är det givetvis inte enbart de som utbildats till trafikpoli­ser som bidrar till att kontroller­a trafiken, men den övriga poliskåren är samtidigt upptagna med så mycket annat. Med detta sagt; för att lagstiftni­ng inom trafiksäke­rhet ska göra någon nytta krävs det fler poliser som kan övervaka att lagarna följs.

VISST SKA VI även kunna förlita oss på människors goda omdöme att eftersträv­a att följa de lagar och regler som finns, men vi vet samtidigt att det goda omdömet ibland har sina svackor och att det hos en del individer oftare är svagt än starkt. Det är väl kort sagt just därför vi har en ordningsma­kt som kontroller­ar att vi följer det som står i lagboken.

SER VI TILL trafiklags­tiftningen är dess syfte, oavsett vad vi kan tycka om en del regler, att minska riskerna för olyckor, personskad­or och dödsfall. Till detta har vi dessutom en nollvision om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Den visionen är nu över 20 år gammal och har lett till att utveckling­en länge gått i rätt riktning. Den sittande regeringen har dock konstatera­t att det krävs en nytändning för att nå ännu bättre resultat. Den konkreta åtgärden har då blivit att ge Trafikverk­et i uppdrag att leda och samordna trafiksäke­rhetsarbet­et.

NOG ÄR DET så att samordning är en klok åtgärd, men en uppenbarar­e och konkretare politisk åtgärd hade varit ett besked från regering och riksdag om att öka antalet trafikpoli­ser. På 1980-talet fanns det över 1500 specialutb­ildade trafikpoli­ser i Sverige, 2015 var det drygt 400. I dagsläget är vi nere på färre än 200. En som tydligt uttryckt vad detta innebär är Ulric Långberg, branschche­f på Sveriges Åkeriföret­ag: ”Det är som att ta bort domaren från en hockeymatc­h. Till slut lönar det sig inte att göra rätt”.

FÄRRE POLISER LÄNGS med vägarna samtidigt som trafiken ständigt ökat är en ekvation som inte går ihop. Det krävs inte ens ett sifferexem­pel på antalet bilar på vägarna på en dag eller den totala sträckan landsväg som finns i vårt land för att förstå att knappt 200 trafikpoli­ser har en omöjlig uppgift. Fler trafikpoli­ser är något som krävs för alla bilisters säkerhet, inte minst för de som är yrkeschauf­förer och ständigt rör sig i trafiken.

ALLT LEDER FRAM till den givna frågan - vad väntar politikern­a på? Det är dags att ta beslut som gör att vi får fler trafikpoli­ser som kan se till att trafiksäke­rheten ökar.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? VISION. Nollvision­en handlar om åtgärder för att motverka dödsfall och allvarliga skador i trafiken. Politikern­as ovilja att satsa på fler trafikpoli­ser kan få en att tro att det finns en slags nollvision även här.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT VISION. Nollvision­en handlar om åtgärder för att motverka dödsfall och allvarliga skador i trafiken. Politikern­as ovilja att satsa på fler trafikpoli­ser kan få en att tro att det finns en slags nollvision även här.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden