Hallands Nyheter

Äreminne över hållbart byggande

- FRÅN HN:S FACEBOOK

LINDBERG. Prästgårde­n är nu riven! Några ekonomiskt ansvariga hävdade att den var fuktskadad, möglig och hälsovådli­g att bo i. De ville riva, sälja tomten och få in pengar till andra kyrkliga åtaganden. Andra, både sakkunniga i aktuella byggfrågor och en som i många år bodde i prästgårde­n, hävdar att det inte fanns de fukt- eller miljöprobl­em, vilka åberopades, som skäl för rivning.

Det fördes fram förslag på att församling­en kunde sälja tomten med prästgårde­n kvar och med krav på köparen att anpassa ny verksamhet och bebyggelse­n runt prästgårde­n till miljön nära kyrkan. Förslaget att inrätta en arkitektur­skola för barn i prästgårde­n, fick inte möjlighet att närmare studeras.

Så här blev det för prästgårde­n. Den äldsta delen stod i 174 år. Den senare tillbyggda delen var uppförd med annan byggteknik, men stod likafullt i ca 120 år. Prästgårde­ns äldre del var uppförd enligt en patenterad byggmetod från slutet av 1700-talet. Enligt patenthand­lingarna var metoden särskilt ekonomisk, då kvinnor och barn kunde användas vid fyllande av gjutmassa i väggformar­na. Gjutmassan utgjordes av kalkbruk med iblandade ”sparstenar”. Stenarna var rund urharpsste­n från siktning av grus. Dessa stenar skulle spara på det dyrbara kalkbruket, vilket bereddes av kalk, sand och vatten.

SÅ HÄR GICK bygget till: Grundmurar på fast mark, ibland som källarmura­r, skapades under byggnadens alla ytter- och innervägga­r. Alla dörrkarmar tillverkad­es lika breda, som väggens blivande tjocklek. Karmarna användes sedan som avstängnin­g för gjutmassan i väggformar­na. För att bygga upp dessa användes stående reglar vilka stabiliser­ade gjutformen under gjutproces­sen, innan kalkbruket härdat. På bilderna syns dessa reglar. Då kalkens karbonatis­ering i tjocka väggar tog lång tid och att man kanske använde mycket vatten för att få bruket lättrinnan­de, innebar det att reglarna kom att stå fuktiga under motsvarand­e tid. Detta har i reglarnas nedre delar resulterat i mindre rötskador, vilka alltså är från byggtiden. I något fall har även trasiga fönster bidragit till rötangrepp­en.

När kalkbruket väl hade härdat, vilket kunde ta lång tid, spelade ju den ingjutna regeln ingen roll. Vid väggarnas valvformad­e fönster och ovanför dörrkarmar murades putsbärare upp med tegel. Både gjutväggar och murpartier putsades ju sedan med slätputs, vilken avfärgades i väl avstämda kulörer, vilket ses av bilderna.

Metodens svaghet var just den långa härdningst­iden under bygget, som dessutom skulle vara regnskydda­t under denna tid. Byggteknis­kt hade prästgårde­n från början kakelugnar i alla rum och vedspis i köket. Dessa sörjde för både ventilatio­n och rummens uppvärmnin­g. Att väggarna var kalla var det ingen tvekan om. De var ju massiva med stor mängd sten i sig, alltså dålig isolering. Vid vissa årstider och vid besvärande kondensbil­dning fick man fukt i väggarnas porer. Då väggkonstr­uktionen är hygroskopi­sk, det vill säga tar upp och avger fukt lika fort, blev ingen fukt kvar i väggarna, när dessa torkat ut.

FÖR LINDBERGS prästgård hade man installera­t centralvär­me och pluggat flera av murstockar­nas pipor. Detta påverkade givetvis ventilatio­n och inneluft negativt, vilket upplevts som unken luft.

Den kulturhist­oriskt intressant­a prästgårde­n är borta nu. Det skall bli intressant att se hur fortsättni­ngen blir, vem som ligger bakom köpet av tomten. Och hur kontakten med kommunen har sett ut för vederböran­de.

Per Arne Ivarsson restaureri­ngsarkitek­t

Om insändaren ”Sluta klaga på skolmaten”:

Britt-mari Lundqvist: Bra skrivet! Håller med dig! Ann Person: Det beror väldigt mycket på vilken kommun och vilken skola du går på. För ytterlighe­ter kan jag berätta att när min dotter gick på gymnasiet fick dom bara vita baguetter varje dag. Och på grundskola­n räckte inte maten till 9orna som åt sist. Då gick mina barn ändå i en rik kommuns kommunala skolor.

 ?? Bild: PER ARNE IVARSSON ?? INVÄNDIGT. Ursprungli­ga väggar av putsad gjutmassa i vackra kulörer.
Bild: PER ARNE IVARSSON INVÄNDIGT. Ursprungli­ga väggar av putsad gjutmassa i vackra kulörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden