Hallands Nyheter

Rekordår för

VARBERG: 8,2 MILJONER KRONOR PLUS

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Hallands Hamnar Varberg gör ett rekordresu­ltat för 2017. – Jag tror inte att hamnen har levererat ett sådant här bra resultat någon gång tidigare, säger vd:n Björn Alvengrip.

2017 blev ett bra år för det kommunala bolaget Hallands Hamnar Varberg.

Vinsten, 8,2 miljoner kronor, anses vara ”historiskt hög”.

– Själv har jag bara gått tio-tolv år tillbaka i tiden och kollat, men jag tror inte att hamnen i Varberg har levererat ett sådant här bra resultat någon gång tidigare faktiskt, säger vd:n Björn Alvengrip.

Alvengrip menar att den goda konjunktur­en och storkunder­nas investerin­gar är förklaring­arna.

– Vi har rekordvoly­mer på sågade trävaror och stora volymer pappersmas­sa. Där har Södra och Derome gjort stora investerin­gar under de senaste åren, konstatera­r Alvengrip.

2017 INNEBAR OCKSÅ ett tillfällig­t glädjeskut­t för containert­rafiken, något som kan misstänkas hänga ihop med den arbetsrätt­sliga konflikten i Göteborgs Hamn.

– Vi hade en kund tillfällig­t som

slutade efter sommaren. Om det hänger ihop med hamnkonfli­kten i Göteborg eller inte vågar jag inte säga, säger Alvengrip.

2018 har börjat lika bra som fjolåret, och Alvengrip räknar med att bolaget ska kunna leverera ett minst lika bra resultat det här året.

– Men vi producerar ingenting själva, utan är ju ett tjänstepro­ducerande företag som är beroende av vad som händer i omvärlden.

ALVENGRIP NÄMNER EN rad faktorer som kan komma att påverka bolaget i framtiden.

– Bland annat har vi runt 35 procent av den svenska exporten av sågade råvaror till de brittiska öarna. Det innebär att brexit (Storbritan­niens utträde ur EU) kan påverka oss väldigt mycket. Vi har också en stor export till USA och, när det politiska läget tillåter det, Nordafrika. Så det finns många faktorer som påverkar oss.

MYCKET HANDLAR ANNARS just nu om den föreståend­e flytten av hamnen i Varberg, något som kommer att innebära en ytterligar­e renodling som skogshamn.

– Vi börjar bli mer och mer konkreta kring hur flytten ska gå till och hur den nya hamnen ska se ut och hoppas att kunna komma i gång ordentligt med detta under året, säger Björn Alvengrip.

BOLAGETS STRATEGI ÄR att investera i ungefär samma takt som avskrivnin­garna i bolaget görs. Under 2017 gjorde bolaget investerin­gar på 18,5 miljoner kronor varav den största var inköpet av en begagnad hamnmobilk­ran för 8,9 miljoner kronor samt en ny lagerbyggn­ad för 3,4 miljoner kronor.

Hamnen i Varberg har ambitionen att bli Norra Europas modernaste skogshamn.

 ??  ?? VERKSAMHET SOM LYFTER. Hamnen i Varberg har visat bra ekonomiska resultat under de senaste åren, och det
VERKSAMHET SOM LYFTER. Hamnen i Varberg har visat bra ekonomiska resultat under de senaste åren, och det
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? konjunktur­starka 2017 är det bästa hittills.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV konjunktur­starka 2017 är det bästa hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden