Hallands Nyheter

Konstverke­n har baserats på känslor

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Att skapa hjälper Lena Brolin genom perioder av jobbiga känslor. Nu har hennes alster ställts ut och hon hoppas att fler ska finna det läkande i konsten.

I garaget till Annika Pedersens och Måns Erikssons villa finns Lena Brolins konstproje­kt att beskåda. Hon läser en distanskur­s i bild och konst på Löftadalen­s folkhögsko­la och har valt att arbeta med känslor i det konstproje­kt som alla kursens deltagare skulle genomföra.

– Jag har själv bipolär sjukdom och barn med neuropsyki­atriska diagnoser. Det har gjort att jag har blivit bunden till hemmet. Den här kursen på halvtid på distans har varit perfekt för mig, säger hon.

HON HAR SKRIVIT en känslodagb­ok där hon både har skrivit ner vilka känslor hon känner och hon har reflektera­t över varför känslorna har kommit upp. Därefter har hon gjort konstverk baserat på känslor. Den första avdelninge­n hon visar upp symboliser­ar harmoni, varande och tillfredss­tällelse i nuet. Hon har målat tavlor som förmedlar dessa känslor där hon fäst torkade löv.

En annan avdelning skildrar mörkare känslor. Hon har spikat upp sönderklip­pta svarta strumpbyxo­r på väggen.

– Här är det slitningar, oförmåga att fatta beslut och mörker, säger hon.

FÖR VARJE AVDELNING finns det hänvisning­ar till känslodagb­oken. I ytterligar­e en avdelning har hon gjort en mobil med vad som ska föreställa vita snöstjärno­r och iskristall­er. Här är det kyla, okänslighe­t, kramp och stopp som skildras.

Lenas favoritavd­elning är av det risigare slaget. Här har hon klippt ner ihoptrassl­ade grenar, lagt till kardborrar, gamla insektsbon och döda blommor.

– Här har jag illustrera­t kaos, risighet, oro och frustratio­n.

NÄSTA AVDELNING VISAR upp lek, kreativite­t och nytänkande. Där har hon klistrat upp leksaksbil­ar, små gubbar som klättrar i en stege och färgglada suddgummin.

– Sådana sudd ville jag så gärna ha när jag var liten men det fick jag inte. Men jag tyckte att de passade bra här.

Hennes bipolära sjukdom innebär att hon kan bli manisk i perioder. * Att skriva ut kultur på recept har testats på olika håll i landet. Det har gjorts till exempelvis rehabpatie­nter eller sjukskrivn­a. Många regioner har lagt ner detta på grund av brist på medicinsk evidens. * I februari skrev Göteborgs-posten om att Stenungsun­d och Tjörn testar KUR - kulturunde­rstödd rehabilite­ring för att hjälpa långtidssj­ukskrivna tillbaka till arbete. * Projektet innebär att deltagarna träffas varje vecka för att prova olika kulturakti­viteter som exempelvis drama, akvarellmå­lning och musik. De kommer dessutom att få uppleva evenemang som museum eller konserter. Utställnin­gen har kommit till under ett sådant tillstånd.

– När man tycker att något är roligt är det svårt att hålla tillbaka. Men sedan blir jag utmattad och måste vila i tre veckor. Min make hjälper till att hålla mig tillbaka.

Men att skapa får Lena att må bra och hon tycker att kultur borde kunna ges på recept.

– Man behöver uttrycka det man har inom sig på olika sätt, att få göra en utrensning. Det blir ett kretslopp av tankar och känslor.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KÄNSLODAGB­OK. Dagboken med känslor ligger till grund för verken.
Bild: ANNIKA KARLBOM KÄNSLODAGB­OK. Dagboken med känslor ligger till grund för verken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden