Hallands Nyheter

Svåra hundar är

ULLARED: NU ÖPPNAR HON HUNDPENSIO­NAT

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Nero levde sitt liv på gatan. Tassa slängdes ut av sin ägare och Hugo tillbringa­de sina dagar på en spansk balkong. Alla tre har fått en fristad hos Anna Miocic Lagerström.

Anna Miocic Lagerström i Ullared har åtta egna hundar, varav flera så kallade problemhun­dar. För de flesta låter det som mer än nog.

– Men där du ser ett problem kanske jag ser en möjlighet, förklarar hon.

ANNA MIOCIC LAGERSTRÖM är utbildad hundbeteen­devetare i England. Hon driver kurser i vardagslyd­nad och raskunskap under namnet Ledotraini­ng. Hon har dessutom öppnat ett hundpensio­nat. Ladugården är ombyggd till hundstall.

Utanför knuten finns stora inhägnade rasthagar.

– Alla slags hundar är välkomna, poängterar hon. Även dem som är svåra. Jag utgår från hunden. Kemin mellan oss måste fungera. Jag talar med kroppssprå­k och läser av hunden. Vad är det största felet en hundägare gör?

– Att köpa en åtta veckor gammal valp och ge den allt omedelbart - hela huset, soffan, sängen och trädgården. Först när de är lite

större börjar vi fostra. Då vill inte valpen lyssna.

– Man ska börja fostra direkt. Men prata inte hunden tillrätta. Det går inte att sätta sitt mänskliga perspektiv på hunden.

Valpkurser?

– De tycker jag sådär om. Den lilla valpen är redan i en ny miljö, vilket i sig är stressande. En kurs med andra hundar ökar stressen. Det är bättre att ägaren går en teoretisk kurs.

Bestraffni­ng?

– Hundens beteende kan få en konsekvens, som en knuff. Slå aldrig. Att lägga ned hunden på rygg är den ultimata konsekvens­en som bara ska användas undantagsv­is. Det är så hundar gör mot varandra i en flock.

Anna Miocic Lagerström är uppvuxen med hästar, katter och hundar. Flera hundar var mycket besvärliga att ha och göra med.

– Då föddes känslan ”så här ska det inte vara”. I dag hade jag inte haft problem med dem, säger hon.

Annas åtta hundar ser olika ut och har skiftande bakgrunder. Den stora vallhunden Nero är en rumänsk gatuhund med skarpa vaktinstin­kter. HN: s reporter får inte komma nära. Bara Anna, henne man och en av sönerna kan hantera honom.

– När han gurglar sådär långt ner i halsen så vet jag varför. Han vet inte vem du är och känner sig osäker. När han vant sig går det bra.

SPANSKA GATUHUNDEN HUGO kom nyligen till gården. Han är försiktig och mild mot människor, låter sig gärna klappas, men kan vara tuff mot andra hundar. Långhåriga schäfern Buffon, labradoodl­en Ozzy och småhundarn­a Lilla My, Tova och Tassa är också lätta att umgås med.

– Hugo kommer jag att kunna omplacera, säger hon.

 ??  ?? LÄSER AV HUNDEN. Anna Miocic Lagerström vet hur en hund ska ha det. Hemma på gården har hon åtta stycken av
LÄSER AV HUNDEN. Anna Miocic Lagerström vet hur en hund ska ha det. Hemma på gården har hon åtta stycken av
 ??  ??
 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? skiftande karaktär och utseende. Nu öppnar hon hundpensio­nat. Vid gården finns stora möjlighete­r att rasta energiska hundar..
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN skiftande karaktär och utseende. Nu öppnar hon hundpensio­nat. Vid gården finns stora möjlighete­r att rasta energiska hundar..
 ??  ?? FRÅN SPANIEN. Hugo sägs ha levt på en balkong i Spanien innan han kom till Sverige. Han ska omplaceras till en lämplig familj. ”Han är väldigt trevlig”, säger Anna Miocic Lagerström,
FRÅN SPANIEN. Hugo sägs ha levt på en balkong i Spanien innan han kom till Sverige. Han ska omplaceras till en lämplig familj. ”Han är väldigt trevlig”, säger Anna Miocic Lagerström,
 ??  ?? PROBLEMLÖS­ARE. Anna ser lösningar i stället för probem
PROBLEMLÖS­ARE. Anna ser lösningar i stället för probem

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden