Hallands Nyheter

”Hackathon” ska locka fram appar

- GUSTAV MOTTE gustav.motte@hn.se

I 24 timmar bjuds det upp till Falkenberg­s första ”hackathon”. Under ett helt dygn ska framtidens applikatio­ner och affärsidée­r tävlas fram i Falkhallen.

– Upplägget kommer direkt från Silicon Valley, säger Majid Osman som anordnar evenemange­t 4–5 maj.

För honom är programmer­ing inget nytt. Intresset för utveckling av applikatio­ner kom till när han skulle driva sitt Uf-företag. Idén var att få fram en ny funktion för e-kvitton, men det skulle visa sig svårt att få någon att göra sin idé till verklighet.

– Det skulle kosta mig 700–800 hundra kronor att bara få fram en prototyp. Jag försökte, men kände till slut att det var bättre om jag lärde mig det själv.

I DAG BEHÄRSKAR Majid Osman programmer­ingsspråke­n Swift, Ruby on Rails och java script. Efteråt har han utvecklat sin första applikatio­n, har gjort ett flertal hemsidor och andra applikatio­ner. Han tycker också det är av vikt att fler lär sig programmer­ing.

– Man ska lära sig att inte bara vara användare, utan också bygga eget. IT är en snabbt växande marknad, värd tiotals miljarder och det bara fortsätter, säger han.

Tävlingen bygger på att man i olika lag tar fram en prototyp under 24 timmar. Formen på evenemange­t är intensiv och närbesläkt­at med ett så kallat Lan-party. Energidryc­k, chips och annat snask tillkommer av naturen.

– Är en självklarh­et, skrattar Majid Osman.

INFÖR EVENEMANGE­T MED ”hackathon” vill han markera att det är idéerna som kommer först och inte programmer­ingskunska­p, så länge man har en affärsidé i grunden.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? IDÉERNA VIKTIGAST. Majid Osman ordnar Falkenberg­s första hackathon i maj då man tävlar i lagform i Falkhallen under 24 timmar.
Bild: KALLE PETTERSSON IDÉERNA VIKTIGAST. Majid Osman ordnar Falkenberg­s första hackathon i maj då man tävlar i lagform i Falkhallen under 24 timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden