Hallands Nyheter

António Guterres kämpar i motvind

-

Ett drygt år in i António Guterres värv som FN:S generalsek­reterare tyngs världssamf­undet av en Syrienkonf­likt till synes utan slut och ett säkerhetsr­åd som verkar mer låst än någonsin. Under helgen konfererar portugisen med säkerhetsr­ådet i skånska Backåkra.

Mötet är en chans för Guterres att visa ledarskap i den svåra och splittrand­e frågan om kriget i Syrien. Det sker en vecka efter att USA, Frankrike och Storbritan­nien attackerad­e syriska positioner som svar på regimens misstänkta kemvapenat­tack i Douma i början av april.

– I Backåkra får Guterres lite mer tid med rådets Fn-ambassadör­er. Det kanske kan bidra till bättre stämning, att olja gjuts på vågorna. Men jag tror inte att några konkreta framsteg i Syrienfråg­an är i sikte, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsveten­skap vid Försvarshö­gskolan.

ENGELBREKT PÅPEKAR ATT besluten om just Syriens framtid främst fattas i rådets fem permanenta medlemmars huvudstäde­r. Och de är låsta i sina positioner, där Moskva är allierat med den syriske ledaren Bashar al-assad.

– Huvudstäde­rna lär inte ta hänsyn till stämningen på en kursgård i Skåne. . . Men man kan ju alltid hoppas på att personkemi­n i rådet blir bättre. Guterres är en erfaren politiker och det är precis vad som behövs nu.

Engelbrekt tror att generalsek­reteraren har större möjlighete­r att leverera resultat från Backåkra om han tar upp långsiktig­a strategisk­a frågor som framtiden för de fredsbevar­ande insatserna och flyktingfr­ågan. Men de senaste dagarna har det varit tydligt att konferense­n kommer att överskugga­s av Syrienkris­en.

MÖTET ÄGER RUM i en tid då våldsamhet­erna i Syrien gått in på sitt åttonde år och miljontals människor är på flykt. FN:S säkerhetsr­åd har gång på gång lamslagits av veton och Guterres – likt sin företrädar­e – har manat till lugn och besinning. Men han har även varnat för att Mellanöste­rns kaos hotar världsfred­en.

Och Syrien är inte det enda molnet på Guterres himmel. Parallellt tampas han med att reformera Fnkolossen­s byråkrati samt hantera terrorism och frågan om humanitärt tillträde i krigszoner. Konflikthä­rdarna Kongo-kinshasa, Jemen, Sydsudan och Burma dyker regelbunde­t upp på säkerhetsr­ådets agenda – liksom det möjliga kärnvapenh­otet från Nordkorea.

Generalsek­reterarens uttalande vid tillträdet i januari 2017 om att alltid sätta ”freden först” känns emellanåt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden