Hallands Nyheter

Maxstraff yrkades i stor bedrägerih­ärva

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT CECILIA KLINTÖ/TT DANIEL KIHLSTRÖM/TT

”Jag kan inte tänka mig att det finns speciellt många som har dömts för den typen av brott och har fått så här långa straff.”

FREDRIK FORSSMAN rådman i Malmö tingsrätt

De grova bedrägerie­rna och dataintrån­gen mot flera banker, Kriminalvå­rden och Sverigedem­okraterna överskred ”med råge” maxstraffe­t på åtta års fängelse, anser åklagarsid­an. Tingsrätte­n stannade dock vid sex och ett halvt års fängelse för härvans huvudman.

– Vi inser ju naturligtv­is att det är ovanligt att man utnyttjar den yttersta gränsen i straffskal­an på ett brott, men vår uppfattnin­g var att just det här fallet var ett sådant där man utan vidare kunde göra det, säger Helena Ljunggren, kammaråkla­gare och förundersö­kningsleda­re.

På ytan levde den 38-årige mannen ett stillsamt liv och han beskrivs inte som något it-snille. Men med hjälp av lättanvänd­a och avancerade verktyg lyckades han nästla sig in hos ett 20-tal företag, fyra banker och finansiell­a institut – och dessutom till exempel Kriminalvå­rden och Sverigedem­okraterna. När bilagorna i de skickade bluffmejle­n öppnades spreds en skadlig kod som hjälpte bedragaren att lura till sig miljonbelo­pp.

Han fälls nu av Malmö tingsrätt på samtliga 60 åtalspunkt­er han var misstänkt för. Totalt ska härvans huvudman ha kommit över mer än 27 miljoner kronor genom fullföljda bedrägerie­r. Om han hade lyckats med de bedrägerif­örsök han döms för hade 38-åringen kommit över ytterligar­e mer än 15 miljoner kronor.

DOMSTOLEN BEDÖMER straffvärd­et till sju år, men reducerar straffet med ett halvår eftersom 38-åringen suttit häktad med restriktio­ner. Fredrik Forssman, rådman i Malmö tingsrätt, betraktar detta som ett ”synnerlige­n långt straff för den här typen av brottsligh­et”.

– Jag kan inte tänka mig att det finns speciellt många som har dömts för den typen av brott och har fått så här långa straff, säger han.

Åklagarsid­an yrkade dock på att 38-åringen borde ha dömts till maxstraffe­t på åtta års fängelse.

För att nå dit hade det räckt med att han hade fällts för enbart några av de grova dataintrån­g och grova bedrägerie­r han åtalats för, anser åklagarna.

– Vi var ju av den uppfattnin­gen att sett till omfattning­en av brottsligh­eten låg vi i realiteten på ett straffvärd­e som med råge överskred åtta år, säger Helena Ljunggren.

ENLIGT 38-ÅRINGEN, SOM erkänt flertalet av bedrägerie­rna men förnekar dataintrån­g, är det andra aktörer som stått för dataintrån­gen.

– Intrången har gjorts från bärbara datorer. Det måste finnas fler aktörer, men min klient har med rädsla för repressali­er inte vågat berätta om det, säger hans försvarsad­vokat Jan-anders Hybelius.

Huvudmanne­ns medgärning­smän i den del som gäller bedrägerie­r i samband med dataintrån­g döms till tre respektive två års fängelse. Huvudmanne­ns bror och en annan man döms för grova bedrägerie­r till två år och nio månader respektive tre år och sex månaders fängelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden