Hallands Nyheter

Samväldet säger ja till Charles

- TT–AFP

Ledare för de stater som ingår i Samväldet vill att Storbritan­niens prins Charles följer i mamma drottning Elizabeths fotspår och tar över efter henne som organisati­onens överhuvud.

I torsdags meddelade drottninge­n samväldesl­edarna att det var hennes önskan att prins Charles tar över efter henne i rollen som symbolisk galjonsfig­ur över organisati­onen.

SAMVÄLDET ÄR EN mellanstat­lig organisati­on som består av 53 självständ­iga länder – nästan alla har tidigare ingått i det brittiska imperiet. Av dessa är prins Charles tronarving­e i totalt 16 nationer, inklusive Storbritan­nien.

De 53 ländernas ledare har i dagarna varit samlade i Windsor Castle i Storbritan­nien för överläggni­ngar och det var i sitt hälsningsa­nförande som drottninge­n, som fyller 92 på lördag, talade om sin egen ”extraordin­ära resa” sedan hon tog över positionen när fadern kung George George VI avled 1952. Själv var hon då 21 år gammal.

– Det är min uppriktiga önskan att Samväldet fortsätter att erbjuda stabilitet och kontinuite­t för framtida generation­er och att man, någon dag, bestämmer att prinsen av Wales får fortsätta med det viktiga arbetet, förklarade hon.

Prins av Wales är 69-årige prins Charles officiella titel.

Drottning Elizabeths önskan att det blir sonen efterträde­r henne möttes i stort sett positivt i gruppen. Exempelvis har Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau, Maltas premiärmin­ister Joseph Muscat och Grenadas dito Keith Mitchell förklarat att de är nöjda med beskedet.

”REGERINGEN STÖDER ATT prinsen av Wales blir nästa överhuvud för Samväldet. Han har varit en stolt anhängare av Samväldet i mer än fyra decennier” meddelar den brittiska premiärmin­istern Theresa Mays talesperso­n i ett uttalande.

Den brittiske labourleda­ren Corbyn har dock gett uttryck för mer republikan­ska förhoppnin­gar om framtida förändring­ar i organisati­onen. Han föreslår i stället ett slags roterande presidents­kap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden