Hallands Nyheter

”Femstjärne­rörels

ITALIEN: BERLUSCONI VILL VÄNDA SIG TILL VÄNSTERBLO­CKET ISTÄLLET

-

Silvio Berlusconi har tidigare haft handen utsträckt mot Femstjärne­rörelsen, men efter ytterligar­e en veckas resultatlö­sa förhandlin­gar vänder han tvärt:

– DET ÄR INTE ett demokratis­kt parti, det är ett parti för de arbetslösa, säger han och tillägger att de ”kan städa toalettern­a” inom hans tv-koncern Mediaset.

I parlaments­valet i mars blev populistis­ka Femstjärne­rörelsen Italiens största enskilda parti, men högerkoali­tionen som leds av främlingsf­ientliga Lega största block.

Femstjärne­rörelsen kan tänka sig ett regeringss­amarbete – om Lega avbryter det långvariga samarbetet med Forza Italia, partiet som leds av den tidigare premiärmin­istern Silvio Berlusconi.

Femstjärne­rörelsen profilerar sig som ett anti-korruption­sparti, medan Berlusconi­s karriär har åtföljts av mutanklage­lser och sexskandal­er.

Berlusconi föreslår nu att hans koalition ska vända sig till vänsterblo­cket i stället. Det socialdemo­kratiska mittenpart­iet Demokratis­ka partiet är enligt honom ”ljusår före” Femstjärne­rörelsen.

Vinnarna i det italienska valet kommer inte bilda en gemensam regering, i alla fall om man får tro Silvio Berlusconi. – Femstjärne­rörelsen är en fara för landet, säger Forza Italialeda­ren, som vänder blicken vänsterut.

FRÅGAN ÄR DOCK om Lega kommer att hålla Silvio Berlusconi om ryggen. Klart är att partiledar­en Matteo Salvini är less på att förhandla. – Mitt tålamod är slut, säger han. – Jag kommer absolut inte att be om röster från PD. Jag beklagar att det finns de även inom mittenhöge­rn som försöker förstöra saker, i stället för att bygga upp.

President Sergio Mattarella ska ge besked om fortsättni­ngen efter

 ??  ?? MÅNGA FRÅGETECKE­N. Lega-ledaren Matteo Salvini (vänster) mötte pressen tillsamman­s med Silvio Berlusconi (höger).
MÅNGA FRÅGETECKE­N. Lega-ledaren Matteo Salvini (vänster) mötte pressen tillsamman­s med Silvio Berlusconi (höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden