Hallands Nyheter

Kenyas fruktträd försvinner till ved

- TT-REUTERS

När Leah Mutembei växte upp i den kenyanska byn Kajuki fanns det avokado- och mangoträd överallt. – Men nu är alla borta, säger hon. Fruktträd huggs ned för att veden kan ge pengar – och en värdefull källa till näring för invånarna försvinner.

Den 32-åriga majsodlare­n Leah Mutembei gör en gest i riktning mot ett kargt stycke land där det tidigare har stått fruktträd.

– Vi var tvungna att hugga ner allihop för att få ved och tillverka träkol, säger hon.

Området i centrala Kenya där de flesta lever på jordbruk drabbas ofta av oberäkneli­gt väder och brist på regn. Bönderna försöker då få in pengar från annat håll än från skördarna, genom att hugga ner träd och sälja veden.

MEN SÄRSKILT FRUKTTRÄDE­N är viktiga för samhällena. De behövs som näringskäl­la när skörden är skral, varnar experter.

– Mango, avokado och banan är fulla med vitaminer och är särskilt avgörande för barn som växer, säger David Mugambi, forskare kring naturtillg­ångar på Chuka University i Kenya, och fortsätter:

– När fruktträd huggs ner i överdriven omfattning berövas människor en viktig del av kosten.

Suget efter ved har ökat från tefabriker i landet och fruktträd är särskilt eftertrakt­ade för den höga kvalitén på veden, enligt Mugambi.

Enligt Betty Murungi, även hon lantbrukar­e i Kajuki-området, huggs fruktträd ner för att ”människor inte inser hur viktiga de är för näring och för vår hälsa”.

Stephen Mwendwa, som odlar ärtor, berättar att familjen för tre år sedan byggde upp sin verksamhet kring mangoträde­n.

–Men vi hade inte tillräckli­gt mycket pengar så vi var tvungna att hugga ner de vackra träden och sälja dem, säger han, och tillägger att många familjer nu försöker överleva på ett mål mat om dagen.

PROBLEMET ÄR i teorin löst, eftersom det sedan 1999 är olagligt att hugga ner träd i Kenyas skogar – och en ny grundlag 2010 utvidgade förbudet även till gårdar. Bara den som har ett speciellt tillstånd får avverka skog.

– MEN DET har inte stoppat människor från att muta tjänstemän och ta ned träd nattetid, säger Nicholas Mokaya, som arbetar med jordbruk vid en lokal myndighet.

Enligt Mokaya försöker politikern­a nu se till att träd planteras för att skogarna ska kunna bevaras. Målet är att minst en tiondel av landet ska vara täckt av träd 2030.

En organisati­on ordnar trädplante­ringar där skolbarn från 25 skolor hjälper till att sätta hundratals plantor i jorden – och minst hälften är fruktträd.

– Förhoppnin­gsvis lär de sig något att hålla sig till i framtiden, säger Terry Makena, en av organisati­onens grundare.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? FRUKTLÖST. Mangoträd huggs ned i stor skala på kenyanska landsbygde­n.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT FRUKTLÖST. Mangoträd huggs ned i stor skala på kenyanska landsbygde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden