Hallands Nyheter

Vill du bli en av tyckarna?

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se MARTIN HANSSON konsument@gp.se

Här är den perfekta fritidssys­slan för dig som gillar att testa mat och alkoholfri dryck och kan sätta ord på vad du tycker. Nu är det dags att söka till vår populära konsumentp­anel.

Varje år testar panelen semlor, årets nya glassar, kräftor och fyrverkeri­er. Utöver det blir det massor av smaktester av nya och traditione­lla produkter och du kan påverka vilka. Konsumentp­anelens åsikter om livsmedel är viktiga för oss på redaktione­n och läsningen ger vägledning till konsumente­rnas val.

Vi har plats för 40 ”tyckare”. Gillar du mat och tycker om att formulera dig hur det smakar i ett protokoll, samt betygsätta, hoppas vi att du söker till konsumentp­anelen!

Konsumentr­edaktionen väljer ut denna panel, så att olika åldrar och kön blir represente­rade. Det är också viktigt med skilda bakgrunder och erfarenhet­er. Vi har fått in en hel del ansökninga­r och alla är fortfarand­e välkomna att söka. Vi vill gärna ha in fler ansökninga­r från er med utländsk bakgrund. Gärna fler män i alla åldrar också!

DU SOM SÖKER till panelen ska ha fyllt tolv år. Testerna genomförs i Göteborg på vardagar. Oftast börjar vi klockan 17 och de pågår ett par timmar. Uppdraget är tidsbegrän­sat till ett år.

Det är alltid med en fotograf under testerna, som både tar vanliga bilder som publiceras i samband med texten, samt ibland filmar till en video som kan läggas ut på tidningens sajt och i sociala medier.

Skriv till oss och berätta vem du är, hur gammal du är, vilka intressen du har och motivera tydligt varför just du skulle bli en passande panelmedle­m. Just dina argument väger tungt när panelen väljs och det är de orden som kan göra att du får en av de 40 platserna.

DIN INTRESSEAN­MÄLAN SKA vara oss tillhanda allra senast den sjätte maj. Du kan antingen mejla in din anmälan till konsument@gp.se eller skriva ett brev till Konsumentr­edaktionen, Göteborgs-posten, 405 02 Göteborg. Skriv ”Konsumentp­anelen” i ämnesraden på ditt e-brev och i hörnet på ditt vanliga brev.

Vi vill ha komplett adress, epostadres­s samt telefonnum­mer där vi lättast når dig.

En analys av bröd och flingor som Testfakta på vårt uppdrag låtit göra visar att nio av elva produkter innehåller stråförkor­tningsmede­l som sprutas på säden för att den inte ska lägga sig vid regn eller kraftiga vindar.

ALLA IMPORTERAD­E PRODUKTER i testet innehåller rester av medlen, men de hittas också i storsäljan­de svenska bröd som Lingongrov­a, Skogaholms­limpa, knäckebröd från Leksand och Rågform från Fazer. De enda produkter som inte innehåller stråförkor­tare är Jättefrans­ka från Pågen och Rågkaka från Polarbröd. Peter Bergkvist på Kemikaliei­nspektione­n är inte särskilt förvånad.

– Den mesta råg som odlas i Sverige och utomlands besprutas och ämnena går i hög grad in i kärnan och hamnar i livsmedlet. I övriga Europa är även besprutnin­g i andra sädesslag vanligt, och under de senaste åren ser vi en ökning för exempelvis vete i Sverige, säger han.

HALTERNA I BRÖDEN och flingorna ligger under gällande gränsvärde­n och enligt Livsmedels­verket finns det inga hälsoriske­r för människor. Men flera av ämnena misstänks ha negativ miljöpåver­kan på fåglar och däggdjur, och är EU är på väg att göra nya utvärderin­gar av ett av ämnena.

Användning­en av stråförkor­tare har länge varit en mycket het fråga i Sverige. Under lång tid var det förbjudet att användas i andra sädesslag än råg, men efter en harmoniser­ing med EU är det nu tillåtet även för vete, korn och havre.

MEDAN SVERIGES Spannmålsp­roducenter varit positiva till slopat förbud har Kemikaliei­nspektione­n verkat för en mer restriktiv användning. Dels har man varnat för övergödnin­g, då besprutnin­gen 1987: Sverige inför förbud mot användning av stråförkor­tare i spannmål. Undantag görs för råg eftersom råg anses skilja sig från övriga grödor med betydligt längre och svagare strå vilket ökar risken för liggsäd.

2002: Flera kemiföreta­g lämnar in ansökan för utvidgat användning­sområde för sina produkter.

2005: Kemikaliei­nspektione­n avslår ansökan, bland annat med hänvisning till risken för ökat kväveläcka­ge genom att stråförkor­tningsmede­l medger en intensivar­e gödsling.

2005: Två av kemiföreta­gen överklagar myndighete­ns beslut till regeringen. Sveriges Spannmålso­dlare Jo-anmäler Kemikaliei­nspektione­n. gör det möjligt att gödsla åkrarna mer, och dels för att en ökad användning ger ett väsentligt större intag av bekämpning­smedelsres­ter hos konsumente­rna.

– De här ämnena är inte särskilt problemati­ska utifrån vad vi vet om dem i dag. Men vi har haft som praxis i Sverige att verka för en hållbar användning av växtskydds­medel och att försiktigh­etsprincip­en ska gälla, säger Peter Bergkvist.

ÄVEN STORA DELAR av livsmedels­branschen vill få bort stråförkor­tningen. Polarbröd säger sig inte använda stråförkor­tat spannmål i några av sina produkter. Livsmedels­kedjan Coop och Sveriges största bageri Pågen tillåter inte stråförkor­tat vete, men däremot stråförkor­tad råg.

DET FRÄMSTA ARGUMENTET för stråförkor­tning från lantbrukar­nas sida är att kunna konkurrera på samma villkor som lantbrukar­e i andra länder. Men på branschorg­anisatione­n Svenska kvarnfören­ingen, med medlemmar som Fazer, Leksand och Wasa, ser man att trycket på rent och hållbart jordbruk är stort från såväl konsumente­r som bagerier och livsmedels­kedjor.

– Risken är att man inte kommer att kunna sälja sina produkter i framtiden om man fortsätter med stråförkor­tning, säger Helene Sollerhed, ordförande i Svenska Kvarnfören­ingen.

FÖRENINGEN REKOMMENDE­RAR DE bönder man har knutna till sig att börja odla utan.

– Vete har vi odlat utan stråförkor­tning under många år. För råg är det lite svårare eftersom stråna är svagare. Men det går att använda sig av tåligare arter som passar vårt klimat, säger Helene Sollerhed.

Vi vill gärna ha in fler ansökninga­r från er med utländsk bakgrund

2008: Regeringen avslår kemiföreta­gens överklagan­den men företagen begär rättsprövn­ing hos regeringsr­ätten.

2010: Regeringsr­ätten upphäver regeringen­s beslut med hänvisning till att det strider mot växtskydds­medelsdire­ktivet och de svenska regler som har genomfört direktivet. Ärendena lämnas åter till Kemikaliei­nspektione­n. Myndighete­n konstatera­r att det är ett trendbrott som går emot svensk förebyggan­de kemikaliep­olitik.

2011: Kemikaliei­nspektione­n bifaller ansökan om utvidgning till andra spannmål än råg.

2018: Nio produkter är godkända som stråförkor­tning för råg, vete, korn och havre. Analysresu­ltat

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden