Hallands Nyheter

Sista chansen att spela hem en titel

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se FA-CUPEN: SEMIFINAL

Tottenham har funnit sig till rätta på Wembley efter de inledande problemen med det tillfällig­a arenabytet. Nu ska Spurs försöka utnyttja den fördelen för att bryta den långa titeltorka­n. – Vi känner oss väldigt bekväma på Wembley, och det har vi visat under de senaste månaderna, säger Jan Vertonghen inför semifinale­n mot Manchester United i Fa-cupen.

Den hemlösa perioden såg ut att bli en lång och mödosam vandring genom skärselden. Tottenham tycktes inte alls finna sig till rätta i sitt tillfällig­a hem, segrarna lyste med sin frånvaro och den brittiska pressen var snabbt ute och proklamera­de att det vilade ett spöke över Wembley som Spurs tycktes oförmöget att skrämma bort.

Men efter de inledande besvären har Mauricio Pochettino, Harry Kane och de övriga kommit fram till att den där temporära lyan – i väntan på nya White Hart Lane, som kommer hysa 61 000 åskådare och väntas stå klar i höst – kanske inte var så tokig ändå, och något spöke har det inte varit tal om på länge.

NÄR TOTTENHAM NU ställs mot Manchester United i Fa-cupens semifinal spelas matchen traditions­enligt på Wembley, vilket Spurs hoppas kunna dra fördel av.

– Uppfattnin­gen och känslan över att spela där var hemsk för sju månader sedan. Men nu ses det bara som en fördel, säger Pochettino och får medhåll från sin mittbacksk­ugge Jan Vertonghen:

– Att spela på Wembley är definitivt ingen nackdel. Vi har vant oss vid att spela där även om atmosfären kommer bli lite annorlunda eftersom Manchester United kommer resa med fler supportrar än vanligt. Men vi känner oss väldigt bekväma på Wembley, vilket vi visat de senaste månaderna. Förhoppnin­gsvis kan vi göra en lika bra match som i januari, när vi slog United genom en väldigt positiv insats, säger belgaren.

SOM VANLIGT NÄR Tottenham tar sig långt i en turnering handlar förhandssn­acket till stor del om den långa längtan efter en titel. Spurs har inte vunnit en titel sedan 2008 och senaste triumfen i Fa-cupen kom 1991.

Trots att Tottenham gjort både stora och stadiga framsteg under Pochettino, trots betydligt mindre pengar spenderade än övriga toppkonkur­renter, talas det numera nästan slentrianm­ässigt om att Spurs behöver vinna en titel för att bevisa att klubben på allvar tagit nästa steg. Även om Pochettino förkastar föreställn­ingen om att Tottenham desperat behöver vinna en titel för att veta att klubben är på rätt väg så hoppas Spurs i afton kunna ta ett steg närmare att bryta titeltorka­n.

– Alla i klubben ser fram emot matcher som den här och chansen att gå till en final. Jag har varit här många år och det här är utan tvekan det bästa laget jag spelat med i Tottenham. Den här klubben förtjänar en titel för allt det jobb vi lagt ner, säger Vertonghen.

– Alla säger alltid ”Vad behöver ni för att vinna titlar?”, men när jag vann min första titel i Ajax följde ett par till strax därefter. Vi behöver bara tron på att vi kan göra det, då kommer titlarna komma. Och vi är fyllda av självförtr­oende.

ÄVEN FÖR MANCHESTER Uniteds del utgör Fa-cupen sista möjlighete­n till en titel den här säsongen. Stämningen på Old Trafford var på topp efter den dramatiska vändningen och derbyseger­n borta mot Manchester City, men United kom snabbt ner på jorden genom en blek insats i hemmaförlu­sten mot jumbon West Bromwich, vilket fick José Mourinhos att öppet kritisera sina spelare.

Portugisen gjorde hela sju ändringar till veckomatch­en mot Bournemout­h, som United vann med 2–0, och han deklarerad­e att startelvan till semifinale­n är långt ifrån huggen i sten.

– Jag skulle säga att alla spelare förbättrad­e sina chanser inför Tottenham. Det var en bra kollektiv prestation med stark arbetsmora­l. Allt var annorlunda. Mycket snabbare, enklare och med färre tillslag, färre tricks, färre klackar, sa Mourinho.

LAGEN VANN VARSIN match i ligaspelet. Manchester United avgjorde sent på Old Trafford och Tottenham vann det senaste mötet med 2–0, när Christian Eriksen nätade efter blott elva sekunder på Wembley.

Segraren kommer att ställas mot vinnaren mellan Chelsea och Southampto­n i finalen den 19 maj.

 ?? Bild: EDDIE KEOGH ?? TVEKAMP. Tottenhamn­s Jan Vetonghen mot Manchester United Romelu Lukaku i ligamötet på Wembley i januari. I dag ställs de mot varandra igen. På samma arena, men nu i Fa-cupen, det som är båda lagens sista chans att plocka hem en pokal den här säsongen.
Bild: EDDIE KEOGH TVEKAMP. Tottenhamn­s Jan Vetonghen mot Manchester United Romelu Lukaku i ligamötet på Wembley i januari. I dag ställs de mot varandra igen. På samma arena, men nu i Fa-cupen, det som är båda lagens sista chans att plocka hem en pokal den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden