Hallands Nyheter

Wenger hyllas efter avgångsbes­kedet

FOTBOLL: EFTER 22 BLIR DET NY LEDARE I ARSENAL Fotbollsvä­rlden öser hyllningar över Arsène Wenger efter beskedet att managern lämnar Arsenal efter 22 år. – Han har haft stort inflytande på fotbollen och en fantastisk karriär. Han är en enastående person,

- MIKAEL FORSELL/TT

En epok går i graven. Arsenals manager Arsène Wenger lämnar sin post efter säsongens slut.

Så sent som i fjol skrev Arsène Wenger på en kontraktsf­örlängning fram till 2019, men nu väljer han att sluta i förtid. Efter Arsenals misslyckad­e säsong i Premier League har kritikstor­men vuxit.

MEN DE FLESTA som kommentera­r Wengers besked fokuserar på hans framgångar.

”Arsène Wenger byggde det bästa laget jag spelade mot i den engelska fotbollen”, skriver tidigare Manchester United-backen Gary Neville på Twitter och fortsätter:

”Hans största bedrift var att hans sätt att spela fotboll fick oss att ändra på sättet vi spelade mot dem”.

”Jag är tacksam för förmånen att ha fått tjäna klubben under en så lång och minnesvärd tid.”

ARSÈNE WENGER

MED TRE VECKOR kvar av säsongen kommer avgångsbes­kedet från Wenger.

”Efter noggranna övervägand­en och diskussion­er med klubben känner jag att det rätt tillfälle för mig att lämna efter säsongen”, säger Wenger i ett uttalande på Arsenals webbplats.

Den 68-årige fransmanne­n har tränat den engelska fotbollskl­ubben i 22 år, sedan den 1 oktober 1996.

”Jag är tacksam för förmånen att ha fått tjäna klubben under en så lång och minnesvärd tid”, fortsätter Wenger i uttalandet.

Han var relativt okänd för den stora fotbollspu­bliken när han tog över Arsenal, men Wenger satte snart sin prägel på laget, med bland andra svenske stjärnan Fredrik Ljungberg som tongivande spelare.

Under Wengers epok har Arsenal vunnit tre Premier League-titlar och Fa-cupen sju gånger. Klubben nådde även Champions Leaguefina­l 2006, men förlorade mot Barcelona. Säsongen 2003–04 gick Arsenal igenom Premier League obesegrat.

De senaste åren har resultaten uteblivit och Wenger utsatts för hård kritik. Arsenal ligger för närvarande sexa i Premier League och missar direktkval­ificering till Champions League för andra året i följd. Ett oacceptabe­lt resultat för Arsenal under framgångså­ren under Wenger.

LAGET ÄR DOCK kvar i Europa League och når Arsenal finalen spelas den i Lyon den 16 maj. Det blir i så fall Wengers sista tävlingsma­tch med klubben.

Arsenal spelar den sista hemmamatch­en i Premier League mot Burnley den 6 maj, med en bortamatch mot Huddersfie­ld en vecka senare som allra sista match i ligan.

Redan i helgen lär Wenger hyllas när Arsenal möter West Ham hemma på söndag.

Någon ersättare för Wenger har inte tillkännag­ivits. Klubben skriver på sin hemsida att den frågan ska lösas ”så fort som möjligt”.

 ?? Bild: ANTONIO CALANNI ?? DET ÄR ÖVER NU. En epok går i graven. Arsène Wenger slutar som manager för Arsenal efter 22 år.
Bild: ANTONIO CALANNI DET ÄR ÖVER NU. En epok går i graven. Arsène Wenger slutar som manager för Arsenal efter 22 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden