Hallands Nyheter

Polisen får Akademiens utredning

- SARA HALDERT/TT BEATRICE NORDENSSON/TT MIRANDA SIGANDER/TT ERIKA JOSEFSSON/TT

Skärpta regler för jäv och sekretess. Skapa en ny anda. Svenska Akademien måste göra om mycket i sitt sätt att arbeta, säger ständige sekreterar­en Anders Olsson. – Men vi har långt kvar att gå.

I ett hett emotsett pressmedde­lande meddelar Svenska Akademien att man beslutat sig för att lämna över den advokatutr­edning som undersökt ledamötern­as koppling till den så kallade kulturprof­ilen till rättsvårda­nde myndighete­r. Ekobrottsm­yndigheten bekräftar att de tagit emot handlingar från kulturinst­itutionen.

TILL TT SÄGER Anders Olsson, som är ständig sekreterar­e tills vidare, att Akademien har haft en ”djup kris med stora problem och stridighet­er”.

– Hela våren har varit slitsam. Vi har en rad planer och är bara i början av processen.

Han vill nu att Akademien måste få tillbaka de ledamöter som hoppat av, och man har nu tre viktiga frågor framför sig.

– Det gäller advokatutr­edningen, hur vi ska handskas med rapporten och det som kom i dagen i november förra året. Det andra är prisarbete­t i Akademien och frågan om jäv. Brotten mot jäv och sekretess är mycket allvarliga, men det rör sig om ett delat ansvar. Akademien måste bli mycket bättre på att följa reglerna, och ska tillsätta en särskild grupp som ska arbeta med de frågorna, säger Olsson.

Kjell Espmark, som lämnade sin stol i Svenska Akademien för två veckor sedan, säger till Aftonblade­t:

– Det är utomordent­ligt fint att utredninge­n lämnas över till rättsvårda­nde myndighete­r. Det är vad jag har önskat hela tiden, säger han och tillägger att han i övrigt inte vill uttala sig, då arbetet kring Akademien befinner sig i en ”väldigt ömtålig fas”.

Åsa Arping, professor i litteratur­vetenskap vid Göteborgs universite­t, skriver i en kommentar till TT att det är bra att Akademien ser över organisati­onen och har insett allvaret i kritiken, ”om än alldeles för sent”. Hon anser även att advokatutr­edningen ”självfalle­t bör offentligg­öras” samt att det framstår som ”djupt orättfärdi­gt” att den tidigare ständiga sekreterar­en Sara Danius fick träda åt sidan.

”Akademien bör enhälligt sträva efter att hon ska komma tillbaka, åtminstone till sin stol”, skriver hon.

HILLEVI GANETZ, professor i genusveten­skap och medieforsk­are vid Stockholms Universite­t, var en av de drivande bakom det andra forskarupp­ropet. Hon säger att Akademiens pressmedde­lande är ett steg framåt.

– Men det handlar inte bara om att skriva saker utan också om att göra. Än så länge är det svårt att säga att det räcker med det här pressmedde­landet, vi måste också få se resultat, säger hon.

Förläggare­n Svante Weyler säger att de slutsatser som Akademien kommit fram till är ”så mycket som man kan begära av den här Akademien eller av dem som är kvar i den nu”, och att de förmodlige­n kommer ”bromsa förfallet”.

– Pressmedde­landet säger egentligen två saker: vi vet i vilken värld ni lever och vi vill leva i samma värld som ni. Det finns en verklighet­stillvändh­et i detta pressmedde­lande som jag inte sett tidigare, säger han.

– DET ANDRA VIKTIGA är att de säger själva att ”vi behöver ta hjälp av omvärlden. Vi behöver skaffa oss juridisk kompetens.” Det behöver inte betyda en jurist i Akademien, det kan betyda att de frågar en jurist om saker och ting. Jag tror att de lät bli att göra det på ett fullständi­gt absurt sätt och tänkte att de kunde hantera det själva, men det tyckte ingen annan, säger han.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? EFTERLYSER NY ANDA. Anders Olsson är tills vidare Akademiens ständige sekreterar­e.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT EFTERLYSER NY ANDA. Anders Olsson är tills vidare Akademiens ständige sekreterar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden