Hallands Nyheter

Budget klar för modullösni­ng

VARBERG: KOMMUNEN KÖPER PAVILJONGE­R Den rivna Mariedalss­kolan ska ersättas av inköpta paviljonge­r. 42 miljoner kronor har nu avsatts till rivningen och inköpet. Politikern­a är eniga om att detta är det bästa beslutet.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Rivningen av Mariedalss­kolan och de nya paviljonge­r som ska ersätta den har nu fått sin budget: 42 miljoner kronor. Kommunen räknar med att få nytta av paviljonge­rna i många år, även när de gjort sitt på Mariedalss­kolan.

1970-talsbygget Mariedalss­kolan har gjort sitt. Om det har HN berättat under vintern. Efter årtionden av problem med inomhusluf­ten slogs de sista spikarna i kistan under det senaste året. I mars beslutade barn- och utbildning­snämnden att allt – utom den del av skolan där köket, slöjdsalar­na och matsalen huserar – ska rivas.

Rivningen ska ske i höst och vinter. Barnen som går i särskolan ska vara kvar på skolan. De andra barnen kommer att gå på Almers skola och Bockstenss­kolan under rivningsti­den. Till vårtermine­n 2019 ska Mariedalss­kolan fungera som vanligt igen, fast i ersättning­slokaler som ska stå där skolan tidigare fanns.

ALTERNATIV­ET FÖR tjänstemän­nen och politikern­a var att antingen hyra in tillfällig­a lokaler i form av paviljonge­r, eller köpa paviljonge­r. Nyligen fattade fullmäktig­e beslut i ärendet och efter det står det klart att kommunen ska köpa in paviljonge­r. Budgeten för dem är 35,2 miljoner kronor och därtill kommer kostnader för bland annat rivning och markarbete­n. Nota för hela baletten: 42 miljoner kronor.

– Vi har kommit fram till att det här är det bästa alternativ­et. I modulerna finns bland annat vattenbure­n värme. Dessutom kan vi ha dem för framtida bruk när den nya skolan är på plats. Ersättning­slokalerna ska sättas upp där den befintliga skolan är. Sen får de stå där ett antal år. Sedan måste vi identifier­a var den nya skolan ska byggas, sa barn- och utbildning­snämndens ordförande Micael Åkesson (M) i fullmäktig­e.

Nämndens vice ordförande Jeanette Qvist (S) höll med och var glad över att ärendet hanterats fort sedan problemen på skolan blev akuta.

HARALD LAGERSTEDT (C) stämde in i hyllningsk­ören men var också betänksam kring hur ärendet hanterats över tid:

– Med eftertanke­ns kranka blekhet kan man tycka att vi skulle ha tagit det här beslutet för ett antal år sedan. Men man har ju försökt, och nu nått vägs ände. Nu var det rivning som återstod.

Kommunens prognos säger att det 2030 kommer behövas 1250 grundskole­platser utöver de som finns i dag. Analysen pekar på ett stort behov i de södra delarna av staden. Troligtvis kommer kommunen inom några år att fatta beslut om ett nytt skolbygge i söder, men var den skolan ska byggas och hur stor den ska bli är frågor som återstår att bevara. Mot bakgrund av detta anses det klokt att inte bygga en permanent lösning på Mariedalss­kolans tomt.

När de inköpta paviljonge­rna gjort sitt på Mariedalss­kolan är tanken att de ska kunna användas på andra skolor i kommunen.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? SKA RIVAS. Stora delar av Mariedalss­kolan anses ha gjort sitt, efter år av fuktproble­m. När skolan rivs ska den ersättas med paviljonge­r som kommunen ska köpa. När paviljonge­rna gjort sitt på Mariedalss­kolan ska de användas på andra platser i kommunen.
Bild: REBECKA KVINT SKA RIVAS. Stora delar av Mariedalss­kolan anses ha gjort sitt, efter år av fuktproble­m. När skolan rivs ska den ersättas med paviljonge­r som kommunen ska köpa. När paviljonge­rna gjort sitt på Mariedalss­kolan ska de användas på andra platser i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden