Hallands Nyheter

Satsning på ökad trygghet för Slöinge

TRYGGHET. Att Räddningst­jänst Väst utbildar medborgare så att de vet vad de ska göra när olyckan är framme är också ett sätt att ta samhällsan­svar.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 23/4. I lördags genomförde Räddningst­jänsten Väst sin grundutbil­dning för frivilliga insatspers­oner i Slöinge. Förhoppnin­gen var 30 personer, men anslutning­en landade på 15.

SATSNINGEN HAR KRITISERAT­S från en del håll då man ifrågasatt lämplighet­en i att skicka frivilliga personer till olycksplat­ser, bland annat med tanke på de trauman dessa upplevelse­r kan leda till. Kritiken handlar troligen också om funderinga­r på om det offentliga är på väg att träda tillbaka från sitt ansvar.

Räddningst­jänsten menar år sin sida att det inte handlar om att överlåta ansvaret till allmänhete­n, istället är syftet att öka tryggheten på landsbygde­n. Att det finns personer med kunskap om det som går att göra innan räddningst­jänsten är på plats är en bra förstärkni­ng.

Det är inte heller så att Slöinge är försöksort för ett nytt och obeprövat koncept. Modellen är hämtad ifrån Sundsvall som nu har fem års erfarenhet att luta sig tillbaka emot. Uppenbarli­gen är det bra erfarenhet­er då konceptet därefter har börjat spridas till ett antal andra platser, däribland Räddningst­jänst Väst som gör utbildning­ssatsninga­r på ort efter ort. Efter Glommen, Dagsås, Sibbarp och Älvsered var det nu Slöinges tur.

ATT KRITIK OCH misstänksa­mhet framkommit är samtidigt inte så konstigt med tanke på senare tids debatt om en allt för nedskuren organisati­on som gör att brandmänne­n känner att deras säkerhet är hotad. Den frågan är onekligen viktig att komma tillrätta med, inte minst för att de som ställer upp som deltidsbra­ndmän ska kunna känna sig trygga. Deras val att ställa upp och engagera sig ska underblåsa­s och inte kvävas.

Förutom detta har Räddningst­jänst Väst uppenbarli­gen en del att jobba med då de även kritiseras av Länsstyrel­sen för ett antal brister i sin verksamhet.

MEN SER VI till den utbildning som 15 Slöingebor fick i lördags ska den rimligen tillräknas som en positiv och offensiv satsning. Att det finns människor på bygden som har kunskap om grundlägga­nde insatser när olyckan är framme är en trygghetsh­öjare, det är väl bara synd att fler inte tog chansen.

Slöingebor bör vara tacksamma för de som offrade en ledig lördag till att utbilda sig i hjärt- och lungräddni­ng och hur man beter sig när man är först på plats vid olika olyckstill­bud. Den som tog sig denna tid kommer säkert också tacka sig själv den dag det blir tydligt att kunskapen gjort att den kunnat hjälpa en medmännisk­a. Och inte minst tacka sig själv den dagen olyckan kanske drabbar den egna familjen.

VISST HAR VI rätt att ställa krav på att det offentliga tar ett huvudansva­r för vår säkerhet, men vi är också individer i ett samhälle som är beroende av och mår bra av att vi ställer upp för varandra. Så tack till de 15 Slöingebor som i helgen tog sig tid att öka tryggheten för oss andra.

Så tack till de 15 Slöingebor som i helgen tog sig tid att öka tryggheten för oss andra.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ??
Bild: FREDRIK LARSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden