Hallands Nyheter

Ett extremt skogsbruk

-

på ”Viktig debatt om miljöhänsy­n i skogen” (17/4).

MILJÖ. I Tv-reklamen ser man en kvinna njuta av att vistas i skogen. Det är bara det att den miljö man ser på filmen knappast återger en bild av svensk skog. Tibblin från Södra menar att ”bara” 75% är produktion­sskog men den siffran är skrämmande nog. Monokultur­er av gran som dominerar skogsbruke­t är biologiskt närmast att jämföra med en öken vad gäller biologisk mångfald.

DE FÖRSTA DECENNIERN­A efter plantering saknas underveget­ation helt och marken består av en heltäckand­e barrmatta. När träden närmar sig avverkning­sstadiet är läget inte mycket bättre då det under det dunkla valvet under granarna endast finns en extremt artfattig vegetation av mossa. Djur och fåglar har ingenting att hämta här i födoväg; det finns inget bärris, inga döda träd som erbjuder föda och boplatser och ingen variation av arter. Fåglar som tjäder, orre och järpe har minskat kraftigt i förekomst liksom mesar, ugglor och rovfåglar.

Jag har rest runt i många länder såväl inom som utom Europa men inte någonstans har jag träffat på ett så extremt skogsbruk som i Sverige. I andra länder består skogen av blandade trädslag, det finns bärris på marken och ”luft” mellan stammarna. En sund miljö som gynnar biologisk mångfald.

ETT PROBLEM I vårt land är den starka äganderätt­en. Från början tillhörde allt svenskt land folket som levde här. Med tiden tillägnade sig mäktiga personer stora landområde­n genom besittning eller våld.

De flesta svenskarna förlorade på så sätt rätten till sitt land och de som tagit över satte ett pris på marken. I dag företräds markägarna av en intresseor­ganisation som utvecklats till ett politiskt parti, Centerpart­iet. Folkets representa­nter försöker rädda naturvärde­n och tillgängli­ghet till svensk mark åt gemene man genom allemansrä­tt, strandskyd­d, reservat och begränsnin­gar för exploateri­ng.

Monokultur­er av gran som dominerar skogsbruke­t är biologiskt närmast att jämföra med en öken vad gäller biologisk mångfald.

PÅ SENARE TID har Centern försökt luckra upp strandskyd­det för att gynna markägarna­s ekonomiska intressen. Det är viktigt för natur och människor nu och i framtiden att vi inte ger upp det skydd som vi tillkämpat oss!

Mångfaldig

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/TT ?? SKOGSBRUK. Jag har rest runt i många länder såväl inom som utom Europa men inte någonstans har jag träffat på ett så extremt skogsbruk som i Sverige.
Bild: FREDRIK PERSSON/TT SKOGSBRUK. Jag har rest runt i många länder såväl inom som utom Europa men inte någonstans har jag träffat på ett så extremt skogsbruk som i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden