Hallands Nyheter

Prispengar­na blir konstrekor­d

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Mats Rydholm har planer på att uppföra ett graffitiko­nstverk på 10 gånger 14 meter utmed Birger Svensson väg. Men han lovar att den inte ska vara lika vågad som den omtalade väggmålnin­gen i Stockholm.

Han menar så klart den omdiskuter­ade penismålni­ngen på en husvägg på Kungsholme­n.

– Vi ska vara lite mer försiktiga än Stockholm, säger Mats Rydholm.

VARBERGS KOMMUNS byggnadspr­is 2017 gick till Ventilohus­et på Birger Svenssons väg. Mats Rydholm på Maleryd fastighete­r och som är delägare i Ventilohus­et, har tidigare berättat för HN att prispengar­na på 10 000 kronor ska användas till att utforma ”stans största konstverk”.

Nu har en bygglovsan­sökan lämnats in till Varbergs kommun. Rydholm vill att konstverke­t ska placeras på en vägg på den nya kontorsbyg­gnaden som just nu tar form utmed Birger Svenssons väg.

Men konstverke­t kommer bara att vara synligt i cirka åtta månader. Detta eftersom HSB kommer lägga sitt nya bostadshus kloss i kloss med kontorshus­et. Varför satsar ni inte på något mer bestående?

– Den möjlighete­n har vi inte eftersom jag inte har någon annan vägg. Men eftersom konsten kommer fotografer­as kommer den vara bestående digitalt. Vi valde den platsen också för att Birger Svenssons väg ska genomgå en förvandlin­g från industri till stad och vi vill få in kulturen mer och skapa en ny stämning i den delen av staden, säger Mats Rydholm.

ÄVEN OM BYGGLOVET inte är i hamn har en konstnär valts ut till ändamålet. Valet föll på graffitiko­nstnären Adam Algotsson från Borås. Han har tidigare haft uppdrag för Varbergs kommun.

– Han kommer presentera ett förslag under denna månad. Det kommer troligtvis vara graffiti i kombinatio­n

”Vi valde den platsen också för att Birger Svenssons väg ska genomgå en förvandlin­g från industri till stad och vi vill få in kulturen mer och skapa en ny stämning i den delen av staden” MATS RYDHOLM

delägare

med något naturalist­iskt, säger Rydholm.

Om konstverke­t får tummen upp av byggnadsnä­mnden kommer det pryda en 10 gånger 14 meter vägg på femvånings­huset. Inflyttnin­gen av de nya hyresgäste­rna, däribland Försäkring­skassan och Arbetsförm­edlingen, kommer att ske i januari 2019.

Totalt kommer prislappen för konstverke­t att landa på 100 000 kronor.

 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? PLANER. Mats Rydholm framför väggen där konstverke­t ska placeras.
Bild: MALIN STRANDBERG PLANER. Mats Rydholm framför väggen där konstverke­t ska placeras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden