Hallands Nyheter

Chefsbytet kostar miljoner

- YVONNE PERSSON

I väntan på en ny tandvårdsc­hef väljer närsjukvår­den att hyra in en chef för drygt 10 000 kronor om dagen. Detta trots att den tidigare chefen har erbjudit sig att stanna kvar under en övergångsp­eriod. De dubbla lönerna kostar regionen minst två miljoner kronor.

– Det här är ju inget vi planerat, men när vi nu är i den här situatione­n så får vi stå för kostnaden. Vi bedömde att det var bäst att göra på det här sättet för alla parter, säger förvaltnin­gschefen Kaarina Sundelin.

Den tidigare tandvårdsc­hefen Per Engstrand slutade den 31 mars och fick då nio månadslöne­r i avgångsved­erlag. Med en månadslön på 81 800 kronor innebär det en kostnad på drygt 1 miljon kronor, inklusive arbetsgiva­ravgifter.

Den inhyrda chefen tillträdde i onsdags och har ett avtal som sträcker sig året ut. Gunnar Eriksson har tidigare varit tandvårdsd­irektör i Västra Götalandsr­egionen, men verkar nu genom bolaget E Empowermen­t, som han har tillsamman­s med sin hustru.

HUSTRUN ANNA-CARIN Eriksson har sedan flera år hyrts in som coach till just folktandvå­rdens chefer i Halland.

– Jag visste inte att Anna-carin var anlitad av folktandvå­rden förrän jag tog kontakt med Gunnar angående uppdraget, men vi får nu hantera detta så klokt som möjligt. Om någon chef inte känner sig bekväm med situatione­n, under tiden som Gunnar är deras chef, så kan man pausa coachninge­n, säger Kaarina Sundelin.

Enligt avtalet med Region Halland ska Gunnar Eriksson nu arbeta 50 procent av en heltidstjä­nst som tandvårdsc­hef och får för denna halvtid 111 100 kronor i månaden, inklusive moms och arbetsgiva­ravgifter. Utslaget per arbetsdag ger det en ersättning på drygt 10 000 kronor om dagen och räknat på 8,5 månader en kostnad på nästan en miljon kronor för regionen.

PER ENGSTRAND HAR tidigare antytt att han tycker att hans egen sorti blev onödigt hastig och berättar nu att han erbjöd sig att vara kvar tills en ny chef är på plats.

– Jag föreslog att jag åtminstone skulle fullfölja den lönerevisi­on som påbörjats och slutföra ledarutvec­klingsprog­rammet för nya klinikchef­er, men så blev inte fallet. Den snabba processen blev en närmast chockartad upplevelse för både mig och mina närmaste medarbetar­e, säger han.

Per Engstrand nämner också att folktandvå­rden varit en av få verksamhet­er inom Region Halland som haft en välfungera­nde ekonomi och goda resultat i medarbetar­enkäten för chefer.

”Den snabba processen blev en närmast chockartad upplevelse.”

PER ENGSTRAND, före detta tandvårdsc­hef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden