Hallands Nyheter

Anita, Anita, Anita, Anita, Anita, Anita!

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Det bor 82 personer på Bovieran. Sex av dem bär samma förnamn och fyller år samma månad. Vad är oddsen för det?

Med stor värme och härlig humor sitter de och samtalar över en födelsedag­sfika – en tradition som är inne på tredje året. Det som inte är känt bland så många är att de sex kvinnorna runt fikabordet har en hel del gemensamt. De heter alla Anita och samtliga firar sin födelsedag i april.

I NOVEMBER 2013 stötte de på varandra för allra första gången. Då hade fem av Anitorna nyligen flyttat till palmerna på Bovieran.

– När vi blev varma i kläderna bestämde vi oss för att vi måste börja fira våra födelsedag­ar och den här traditione­n vill vi bibehålla. Det är viktigt att ta tillvara på gemenskap som bjuder på mycket skratt och glädje, säger Anita Liljedahl.

Till en början dök Anitorna upp vid varandras dörrar med en tulpan på morgonkvis­ten och bjöd på skönsång när någon fyllde år. Men traditione­n är numera en april-fika på stan. En som är med och firar för första gången är Anita Färm - gängets senaste tillskott. Efter 30 år i Kalifornie­n flyttade hon till Bovieran under hösten 2017.

– Det kändes precis som hemma. Min son och hans familj bor i Falkenberg och det var han som hade hittat den fina lägenheten, berättar hon.

OCH DET ÄR tack vare gemenskape­n på Bovieran som Anitorna har hittat varandra.

– Jag flyttade från Stockholm och det var Bovieran som lockade. Falkenberg kände jag inte till, säger Anita Jungmann.

Åldersspan­net på 15 år bryr sig inte Anitorna ett dugg om. Den yngsta i gänget fyllde 70 år den 1 april medan den äldsta fyller 85 om några dagar.

– Jag är äldst men yngst ändå, säger Anita Jungmann och den 15 år yngre Anita Liljedahl fyller i:

– Vi är alla 17 år i sinnet, vi har fastnat där.

Enligt fikagänget var det populärt att döpa sina flickor till just Anita i slutet på 40-talet.

– Vi var fem i klassen med samma namn så jag bytte tilltalsna­mn till Marianne, men hemma har de alltid kallat mig för Anita, säger Anita Färm.

MEN FÖR Tysklandsf­ödda Anita Jungmann var det annorlunda.

– Det var en ren slump att jag fick heta Anita. Jag vet ingen annan under min uppväxttid som heter likadant, berättar hon.

– Vi får hoppas att vi startar en ny modevåg, avslutar Anita Liljedahl.

 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? TRADITION. Anita Liljedahl, Anita Ackelöv, Anita Färm, Anita Stuhre, Anita Jungmann och Anita Larsson firar varandra med en gemensam födelsedag­sfika i april.
Bild: MALIN STRANDBERG TRADITION. Anita Liljedahl, Anita Ackelöv, Anita Färm, Anita Stuhre, Anita Jungmann och Anita Larsson firar varandra med en gemensam födelsedag­sfika i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden