Hallands Nyheter

Steg togs mot en dialog om Syrien

BACKÅKRA: SÄKERHETSR­ÅDETS MÖTE I SKÅNE AVSLUTAT

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Gustavo Meza-cuadra klev ut ur Dag Hammarskjö­lds gård Backåkra och läste upp ett kort uttalande innan han återvände in. Journalist­erna på plats fick inte möjlighet att ställa frågor.

– DET ÄR dags att upprätta en dialog om Syrien och i dag tog vi steg i den riktningen. Vi måste återupprät­ta förtroende­t för FN, sade Gustavo Meza-cuadra.

– Vi enades också om att intensifie­ra våra ansträngni­ngar.

Gustavo Meza-cuadra säger att en politisk lösning måste vara i linje med resolution 2254, som antogs i december 2015 och som stakar ut en möjlig väg för fredsproce­ssen i Syrien. Han förklarar också att rådet är överens om behovet av att helt och fullt genomföra resolution 2401 som det enades om i februari. Resolution­en som lades fram av Sverige och Kuwait krävde bland annat en månadslång vapenvila för att för att hantera den humanitära situatione­n.

– Vi enades också om att bruket av kemvapen bryter mot resolution 2118 (från 2013) och är oacceptabe­lt, sade Meza-cuadra.

– Vi bekräftar vårt stöd för en oberoende och opartisk utredning. Vår avsikt är därför att gå in i en dialog med stöd av generalsek­reteraren.

SVERIGES FN-AMBASSADÖR Olof Skoog höll tidigare under dagen en presskonfe­rens på Malmö Airport. Säkerhetsr­ådets medlemslän­der har, trots djupa sprickor, kunnat enas om tre prioritera­de frågor för det fortsatta arbetet, enligt Skoog. De två första är att försöka nå en politisk lösning i en Fn-ledd process och stärkta insatser för den humanitära situatione­n. Den tredje handlar om att lösa frågan kring kemiska vapen. – Vi kommer att jobba hårt de kommande dagarna och veckorna för att kom- ma överens om en vettig mekanism för att ta reda på om de här vapnen finns och vem som i sådana fall bär ansvaret, sade han.

Samtalen har varit nyttiga och haft en perfekt tajmning, enligt Skoog.

– Ni vet alla att det är en svår situation i landet, men också hur svår frågan har varit för säkerhetsr­ådet. Men jag tror vi alla har varit överens om att tajmingen för de här samtalen har varit perfekt. Det har varit nyttigt att sitta ner i en annan atmosfär för att reflektera över vårt gemensamma ansvar, sade Olof Skoog.

Säkerhetsr­ådets peruanske ordförande Gustavo Meza-cuadra framhöll att medlemslän­derna har tagit steg i riktning mot att upprätta en dialog om Syrien, sedan mötet på Backåkra i Skåne avslutats.

SVERIGES AMBASSADÖR TILL säkerhetsr­ådet Carl Skau säger till TT att det har varit ärliga och tuffa diskussion­er. FN:S generalsek­reterare och sändebudet Staffan de Mistura har under dagen vädjat till rådet om en nystart rörande Syrien, vilket gett resultat.

– Alla är överens om att vi måste tillbaka till en politisk process, men det finns ett erkännande om att det är tuffa motsättnin­gar. Om något så har det här hjälpt att skapa personliga relationer som alltid är viktigt vid diplomati, sade Carl Skau.

När rådet är tillbaka i New York ska det med hjälp av generalsek­reteraren ta nya krafttag i frågan, sade Skoog.

– Vi måste ta nya tag för att blåsa nytt liv i den politiska processen.

”Det är dags att upprätta en dialog om Syrien och i dag tog vi steg i den riktningen.” GUSTAVO MEZA-CUADRA, Säkerhetsr­ådets orförande

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? NYTTIGA SAMTAL. ”Jag tror vi alla har varit överens om att tajmingen för de här samtalen har varit perfekt”, sade Sveriges Fn-ambassadör Olof Skoog när han höll pressträff på Sturup flygplats efter säkerhetsr­ådets möte på Dag Hammarskjö­lds Backåkra i Skåne i helgen.
Bild: JOHAN NILSSON/TT NYTTIGA SAMTAL. ”Jag tror vi alla har varit överens om att tajmingen för de här samtalen har varit perfekt”, sade Sveriges Fn-ambassadör Olof Skoog när han höll pressträff på Sturup flygplats efter säkerhetsr­ådets möte på Dag Hammarskjö­lds Backåkra i Skåne i helgen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden