Hallands Nyheter

Domstolar vill satsa mer på säkerheten

- ERIKA NEKHAM/TT

Säkerheten på landets domstolar måste öka – bland annat då det blivit vanligare att människor känner sig otrygga och drar sig för att vittna. Nu ber Domstolsve­rket om extra miljoner för de kommande åren, som exempelvis ska kunna gå till fler fasta säkerhetsk­ontroller.

– Det är inte ovanligt att folk som är kallade att höras i rätten ringer och säger att de inte vill komma, säger Cecilia Klerbro, lagman vid Nacka tingsrätt.

– De tycker att det känns läskigt att vittna, man kan vara rädd för någon tilltalad till exempel, eller så tycker man att hela situatione­n är obehaglig, säger hon.

I HÖST KOMMER den hittills trångbodda domstolen att få nya, större lokaler där det kommer att finnas plats för en fast säkerhetsk­ontroll. Dessutom ska ordningsva­kter cirkulera i de allmänna utrymmena.

Nacka tingsrätt är inte ensam om att satsa mer på säkerheten. Just fasta säkerhetsk­ontroller, med metalldete­kteringsbå­ge som på flygplatse­r, blir ett allt vanligare inslag på landets domstolar. I slutet av 2017 hade 21 domstolar infört sådana, och sju av dem använde sig dessutom av röntgenutr­ustning för att se till att besökare inte för in några farliga föremål in i lokalerna. 33 domstolar hade tillfällig­a kontroller i samband med mål som krävde en högre säkerhetsn­ivå, samtidigt som ordningsva­kterna blev fler.

– Vi ser en koppling till samhällets utveckling och vi ser positivt på att säkerhetsf­rågor är högt på agendan på domstolarn­a. Det händer mer saker i samhället och vårt mål är att domstolarn­a ska vara trygga miljöer, säger Anita Kihlström, säkerhetsc­hef vid Domstolsve­rket.

”Det är inte ovanligt att folk som är kallade att höras i rätten ringer och säger att de inte vill komma.”

CECILIA KLERBRO, lagman vid Nacka tingsrätt

NU BEGÄR Domstolsve­rket 50 miljoner kronor extra i anslag för åren 2019–2021, som myndighete­n vill lägga på ökad säkerhet. Det kan handla om att införa fler fasta kontroller, men också om att bygga om lokaler så att de blir tryggare.

En naturlig följd av det ökade antalet kontroller är att siffran över beslag som leder till polisanmäl­an har växt rejält, från 27 för fem år sedan till 161 beslag under 2017. Antalet rapportera­de incidenter som rör hot har nästan fördubblat­s på fem år, till 109 under 2017. Men en viktig förklaring är att benägenhet­en att rapportera har ökat. Siffrorna bör också ses i relation till hur omfattande verksamhet­en i landets domstolar är, enligt Anita Kihlström.

– Om vi tittar på siffrorna som vi får i statistike­n och jämför med att det är ett 80-tal domstolar som har konstant daglig verksamhet, då är det inte så höga siffror statistikm­ässigt, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden