Hallands Nyheter

Miljoner i bistånd för att nå mål till 2030

- TINA REMIUS STRÖMBERG/TT

Sverige kommer att bidra med 160 miljoner i en ny Fn-fond. – Det är ett nytt finansieri­ngsinstrum­ent för att stödja de fattigaste och mest konfliktdr­abbade länderna, säger Isabella Lövin (MP).

Sverige kommer att stödja en ny Fn-fond, ”Joint fund for the 2030 Agenda”, och bidrar med 20 miljoner dollar, cirka 160 miljoner kronor. Isabella Lövin, minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete, tog med sig nyheten till sitt möte med FN:S generalsek­reterare António Guterres som skedde under en bilresa mellan Arlanda och Uppsala i går.

FONDEN LANSERAS i New York i USA i dag, och har som målsättnin­g att hjälpa länder att genomföra de globala målen för en hållbar utveckling som antogs 2015 under namnet Agenda 2030. De 17 uppsatta målen syftar bland annat till att utrota fattigdom och hunger samt rädda klimatet. Men 2030-agendan är också en konfliktfö­rebyggande agenda i de allra fattigaste länderna.

– Vi har en väldigt osäker värld just nu och vi märker att många ifrågasätt­er FN och FN:S förmåga att stå för fred, utveckling och stabilitet. För Sverige är det väldigt viktig att stödja generalsek­reterare Guterres reformagen­da och program, säger Isabella Lövin.

Enligt henne kommer den nya fonden att stödja eftersatta områden i de allra fattigaste och mest konfliktdr­abbade länderna.

– Men den kommer också att fungera genom att katalysera och dra till sig andra finansiäre­r för att ta bort en del av risken för att gå in i sköra och osäkra och fattiga länder.

På så sätt stödjer fonden alltså både länder med policys, lagar, regler och reformer men också med att dra till sig finansieri­ng.

– Vi ser tyvärr en väldigt negativ utveckling i världen. Det bästa sättet att försöka förebygga är att stärka demokratie­r och den ekonomiska utveckling­en.

FÖRUTOM SVERIGE, som blir den enskilt största bidragsgiv­aren till fonden, går även Spanien, Schweiz, Tyskland och EU in med pengar och fler länder kan tillkomma.

Utöver ”Joint fund for the 2030 Agenda” kommer Sverige att fördubbla biståndet till Peace Building Fund till 190 miljoner kronor under budgetåret 2019. En ökning med 94,41 miljoner kronor.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV ?? STÖD. Sverige kommer att bidra med 160 miljoner i en ny Fn-fond. Ett sätt att förebygga den negativa utveckling­en i världen säger Isabella Lövin (MP), minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete och klimat.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV STÖD. Sverige kommer att bidra med 160 miljoner i en ny Fn-fond. Ett sätt att förebygga den negativa utveckling­en i världen säger Isabella Lövin (MP), minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete och klimat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden