Hallands Nyheter

Välfärd före fri

GRÖNLAND: ÖBORNA DRÖMMER OM ETT EGET LAND – PÅ SIKT

-

Drömmen om ett eget land genomsyrar politiken på Grönland. Men när grönlännin­garna går till val på tisdag är den stora frågan inte för eller emot självständ­ighet. Valet handlar snarare om bästa vägen för att uppfylla drömmen på sikt.

I morgon väljer Grönland ett nytt parlament, landsting. Sju partier slåss om de 31 platserna.

Två partier dominerar politiken: socialdemo­kratiska Siumut, lett av nuvarande regeringsc­hefen Kim Kielsen, och vänsterinr­iktade Inuit Ataqatigii­t (IA), vars ledare Sara Olsvig utmanar honom om posten. De samregerar i dag.

Den senaste opinionsmä­tningen pekar på att IA kan passera Siumut som största parti och därmed få uppdraget att bilda regering, men fortfarand­e är var fjärde väljare osäker.

FLERA PARTIER VILL ha ett självständ­igt Grönland, men få har satt något årtal för när målet ska vara nått. Fortfarand­e är Grönland helt beroende av det danska bidraget på 3,7 miljarder danska kronor, runt hälften av den grönländsk­a årsbudgete­n.

Grönlands strävan efter självständ­ighet är inte ny, enligt Ulrik Pram Gad, lektor vid Aalborg Universite­t och Grönlandsk­ännare.

– De opinionsmä­tningar som har gjorts de senaste två decenniern­a har alla sagt att det är en stor majoritet som vill bli självständ­iga,

 ??  ?? GÅR MOT VAL. I Grönlands huvudstad Nuuk syns valaffisch­erna inför valet på tisdag. Den senaste opinionsmä­tningen
GÅR MOT VAL. I Grönlands huvudstad Nuuk syns valaffisch­erna inför valet på tisdag. Den senaste opinionsmä­tningen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden