Hallands Nyheter

Het på Grönland

- BRITT-MARIE SEIBOLD/TT

men en lika stor majoritet säger att det inte får ske på bekostnad av välfärden, förklarar han för TT.

ULRIK PRAM GAD tror att valutgånge­n kan få betydelse för inrikespol­itiken, men knappast påverkar frågan om självständ­ighet.

– Det som avgör det här valet är vem som har den mest attraktiva politiken för hur vi når självständ­ighet på lång sikt, förklarar han.

Ulrik Pram Gad pekar ut fisket och regionalpo­litiken som de frågor som skiljer partierna åt. Det pågår en dragkamp mellan dem som vill koncentrer­a ekonomin till huvudstade­n Nuuk och dem som vill sprida utveckling­en över landet.

Två nybildade partier ställer upp i valet. Samarbejds­partiet vill öka samarbetet med Danmark, medan Nunatta Qitorna vill ha en snabb övergång till ett självständ­igt Grönland. Ulrik Pram Gad tror inte * Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

* Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814, när Sverige och Norge bildade union. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlännin­garna ett självstyre.

* Det innebär att den danska drottninge­n är statsöverh­uvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikesoch försvarspo­litik, rättsväsen­de och administra­tionen av naturtillg­ångar.

* 2009 utvidgades självstyre­t. Grönland fick äganderätt­en till sina naturtillg­ångar i marken, med förbehålle­t att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarand­e grad.

* Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkäl­lan utöver pengarna från Danmark är fiske.

* Grönlännin­garna själva vill enligt opinionsmä­tningar gärna självständ­ighet, på bekostnad av sämre lev

nadsstanda­rd. att något av dem på kort sikt kommer att göra något större avtryck i politiken. I Nunatta Qitorna finns två konfrontat­ionspoliti­ker, Vittus Qujaukitso­q och Aleqa Hammond, båda avhoppare från Siumut.

– Även om de får en eller två platser i parlamente­t blir Nunatta Qitorna det sista som någon bjuder in till en koalition.

”Det är en stor majoritet som vill bli självständ­iga, men en lika stor majoritet säger att det inte får ske på bekostnad av välfärden.”

OAVSETT HUR DEN grönländsk­a regeringen ser ut efter tisdagens val, så står den inför stora utmaningar. Det viktigaste är att höja utbildning­snivån och att öka intäkterna från mineralbry­tning, fiske och turism. Det är först när Grönland blir ekonomiskt oberoende som grönlännin­garnas dröm om en egen stat kan gå i uppfyllels­e.

ULRIK PRAM GAD, lektor vid Aalborg Universite­t.

 ?? Källa: LANDGUIDEN (UI), RITZAU Bild: CHRISTIAN KLINDT SOELBECK/TT ?? ha pekar på att IA kan passera Siumut som största parti och därmed få uppdraget att bilda regering. men inte
Källa: LANDGUIDEN (UI), RITZAU Bild: CHRISTIAN KLINDT SOELBECK/TT ha pekar på att IA kan passera Siumut som största parti och därmed få uppdraget att bilda regering. men inte
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden