Hallands Nyheter

Eu-inträdet fick Lars till Halland

GRATTIS: 70 ÅR 23 APRIL Lars Engfeldt i Tvååker tillhör det ökande antal i Sverige som arbetar efter 65 år fyllda. Han är yrkeschauf­för, har tidigare varit sjöman samt haft eget företag.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Varför jobbar du fortfarand­e?

– Jag har inte råd att gå i pension. Det kostar alldeles för mycket att gå hemma. Jag gick i skola på Roma på Gotland i sju år, när jag var 13-14 började jag jobba och har gjort det sedan dess. Hur var det att växa upp på Gotland?

– Jag bodde första tiden i det lilla samhället Vibble Västerhejd­e vid Visby på Gotland. Mamma skilde sig när jag var ett par tre år gammal och jag hamnade på barnhem i Visby. Det var käpprätt åt helvete. Det var aga en gång i månaden, då kom de för att slå oss, det var väl nån slags upp f ostrings metod. Efter några år gifte mamma om sig och jag fick komma hem till henne i Roma.

Som ung blev du värvad till armen, hur gick det till?

– Jag tog värvning när jag var 16 år, man kunde göra det då. Jag gick befälskola samtidigt som jag gjorde militärtjä­nstgöringe­n. När jag blev klar slutade jag. Jag tyckte inte om att skrika och gapa på folk.

Och sen gick du till sjöss?

– Jag varvade jobb till sjöss och på land i omkring 10 år. Under de åren gick jag en verkstadsm­ekanisk utbildning, blev sjöbefäl och utbildade

mig också till chaufför och fick ett yrkesförar­kompetensb­evis( Y K B ). När startade du eget företag?

– 1985 startade jag ett eget åkeri med kompisen, men när Sverige gick med i EU 1994 vred jag nyckeln ur lastbilslå­set och la av med eget åkeri. Det stod massvis med öststatsbi­lar och bara väntade på att komma in i Sverige.

När flyttade du till Tvååker, och vad var det fick det att göra en sådan flytt?

– Jag skilde mig från min dåvarande fru och flyttade till fastlandet. Jag blev anställd på ett åkeri i Veddige och träffade Ann-marie från Tvååker som jag gifte mig med 2002.

Ett par av dina intressen är ishockey och motorsport, är det som åskådare eller har du själv tävlat?

– Som ung spelade jag hockey i skolan och jag har kört lite rally på Gotland, men jag är inte aktiv även om intresset är stort.

Hur ska du fira din födelsedag?

– Med familjen. Jag hoppas att mina barn som bor på Gotland har möjlighet att komma.

 ?? Bild: PRIVAT ?? TRIVS PÅ SJÖN. Lars Engfeltd arbetade till sjöss till och från under tio år. Här är han på en utflykt i Göteborgs skärgård.
Bild: PRIVAT TRIVS PÅ SJÖN. Lars Engfeltd arbetade till sjöss till och från under tio år. Här är han på en utflykt i Göteborgs skärgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden