Hallands Nyheter

Guldyra när Philip blockerade in segern

- ANDERS TORNELL 010-471 51 49 anders.tornell@hn.se

Han har många silvermeda­ljer, men nu är Philip Pettersson, 25, en vinnare igen. Landslagsc­entern avgjorde den gastkraman­de Sm-finalen mot Linköping när Hylte/halmstad tog klubbens åttonde guld på herrsidan via 3–0 i matcher.

LINKÖPING HYLTE/HALMSTAD

(23–25, 30–28, 18–25, 25–23, 14–16)

2 3

– Så jävla gött! Jag fattade först inte att vi vann men sedan när alla kom springande så förstod jag att det var klart, skrattar Philip Petterson, ”Pilen” kallad, och skiner med hela ansiktet.

Pettersson har en sällsynt förmåga att kliva fram när det som bäst gäller och vid 14–14 i femte set följde han upp blocket som gav 15–14 med ytterligar­e en blockering på matchbolle­n.

Då bröt det stora guldjublet ut i Linköpings sporthall och glädjen visste inte några gränser.

– Jag blev lite tårögd när jag såg min mamma på läktaren, erkänner ”Pilen”, som med guldhatten på huvudet delade ut kramar till alla han kände i arenan.

– Vi har gjort ett starkt Sm-slutspel. Från sista elitseriem­atchen mot Sollentuna har vi bara vuxit hela vägen. Det här guldet betyder oerhört mycket för mig.

LINKÖPING KOM TILL Sm-finalen som storfavori­t efter 30 raka segrar och inte en förlust sedan i fjol. Men Hylte/halmstad har överraskat positivt, spelat stabilt och säkert och tog ett välförtjän­t Sm-guld.

Ändå blev det dramatik in i det sista.

H/H skaffade ett guldgrepp redan i det fjärde setet då laget vid 2–1-ledning rusade i från till 5–0.

DÅ KLEV EN viss Martin Larsson, Linköpings landslagss­tjärna, in i handlingen och vände nästan ensam på matchen.

Plötsligt var det kvitterat till 2–2 i set och därefter hade hemmalaget gyllene chanser att vinna, men trots 10–8 och matchboll vid 14–13 var det Hylte/halmstad som visade bäst mental styrka på slutbollar­na.

– Jag sa till killarna att vi låg under med 7–10 i första matchen och att vi vände då. Därför gällde det att vi slappnade av och vågade vara offensiva, säger succéträna­ren Per-erik Dalqvist, som tog sin första titel som huvudträna­re i ett seniorlag.

HAN VAR MÄRKBART tagen av stundens allvar.

– Det är svårt att smälta allt som hänt. Det är så mycket känslor just nu – jag är glad, lycklig, men samtidigt lättad. För i sanningens namn var det här en riktig skitmatch. Vi kämpade och kämpade och överarbeta­de så många situatione­r.

Viktor Lindberg tog sitt första Sm-guld ”Det var på tiden” och hyllade tränare Dalqvist.

– ”Perra” har stor del i det här guldet. Han slitit hårt med träning, scouting och taktik och gjort att vi har kommit ihop som lag.

Just laget var den stora skillnaden den här säsongen.

 ?? Bild: MAGNUS LILJA ?? SVENSKA MÄSTARE. Hylte/halmstads spelare och ledare firar med Smpokalen.
Bild: MAGNUS LILJA SVENSKA MÄSTARE. Hylte/halmstads spelare och ledare firar med Smpokalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden