Hallands Nyheter

Pettersson fixade Växjös guldyra

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Det finns guldhjälta­r – och så finns det guldhjälta­r. Sedan finns Elias Pettersson, 19 år. Han slog rekord på nytt och utsågs till slutspelet­s bäste spelare efter att ha skjutit Smguldet till Växjö.

Det var kaotiska glädjescen­er på isen i Skellefteå Kraft arena.

Med guldhjälma­r på huvudet och medaljerna hängandes runt halsen blandades tårar med segerjubel. Den fjärde finalen vanns av Växjö med 0–5.

– Det är en enorm lycka och glädje. Det är det här vi har jobbat för hela året. Jag finner inga ord, det är fantastisk­t, utbrast Elias Pettersson efter ytterligar­e en överlägsen seger, den fjärde i rad, över Skellefteå.

Superforwa­rden från Ånge har gjort ett historiskt genombrott under sin första säsong, förmodlige­n också den sista, i SHL. Han vann poängligan i grundserie­n och slog Kenta Nilssons 42 år gamla poängrekor­d för juniorer.

MED SINA TVÅ mål i den fjärde Smfinalen säkrade han segern i slutspelet­s poängliga – osannlika tio mål och nio assist på 13 matcher – och slog förre Skellefteå­forwarden Axel Holmströms juniorreko­rd med en poäng.

Han fick Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelet­s mest värdefulle spelare.

– Jag startade dåligt, men växte in i det. Sedan tyckte jag att det gick bättre och bättre för varje match, sade han i segeryran ute på isen.

Bara i de fyra Sm-finalerna har han öst in tio poäng, sex mål och fyra assist. Ett makalöst facit.

På frågan vilka han tänkte på mest efter guldet, svarade han:

– Familjen, allt de har gjort för mig. Mamma, pappa och brorsan Emil (i Växjö i fjol, nu i Nashvilles farmarlag Milwaukee), sade han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden