Hallands Nyheter

Simone spelar nya italienska kökspojken

- JOHANNA HAGSTRÖM johanna.hagstrom@gp.se

Simone Coppo från Italien kom till Sverige för drygt ett år sedan för att spela in sina första scener i SVT:S storserie Vår tid är nu. Till hösten gör han entré i tv, som den unge Angelo.

I första säsongen av Vår tid är nu stormade kökspojken Calle, spelad av Charlie Gustafsson, in i tv-rutan och stal både tittarnas och rika flickan Ninas (Hedda Stiernsted­t) hjärta.

I andra säsongen, som har premiär i höst på SVT, är det den unge diskaren Angelo som spås bli tittarfavo­rit. Om han finner kärleken i tv-serien återstår att se, men hans roll kommer att växa och han kommer att vara med även i hela säsong tre, enligt SVT.

PRECIS SOM SIN rollfigur kom skådespela­ren Simone Coppo till Sverige utan att känna någon här eller med några kunskaper i svenska.

– Jag fick höra via min agent att de sökte en ung italiensk skådespela­re med ”the dream in his eyes”. Dessutom skulle man ha lätt för språk och jag kunde redan fyra språk, säger han i en paus i inspelning­arna av tv-seriens tredje säsong i Jonsered.

Han talar mest engelska, men då och då blandar han in svenska uttryck, som när han kommer in på svensk fikatradit­ion, som han gärna mixar med italiensk kaffedito.

– Jag vet att jag säger det här grammatisk­t fel, men jag är kär i kanelbulle­n! Förresten, jag har med min egen espressoma­skin, vill du ha en kopp?

HAN ÄR skådespela­rutbildad och har varit med i den italienska dramaserie­n En stor familj (2012) och också spelat mycket teater. Svenska var han tvungen att lära sig blixtsnabb­t, då tiden i tv-serien gör stora hopp och hans rollfigur Angelo efter en knagglig start lär sig språket och tar sig upp i restaurang­hierarkin.

Snart är Angelo befordrad till servitör på Djurgårdsk­ällaren, men sedan vill Simone Coppo inte avslöja mer.

ANGELO KOMMER HELT ensam till Sverige, men han är en del i den stora arbetskraf­tsinvandri­ngen från bland annat Italien på 1950-talet. Simone Coppo drar själv parallelle­n till dagens flyktingar som kommer till EU och Italien.

Det känns extra viktigt att berätta Angelos historia just nu, för den delas med så många andra

– Jag flyttade själv till Brasilien med min familj som barn och jag upplever en stark koppling till flyktingar­na som kommer hit nu. Det känns extra viktigt att berätta Angelos historia just nu, för den delas med så många andra.

Det blir fler nyheter i höstens säsong av Vår tid är nu. Den svenska skådespela­ren Tova Magnusson, nu aktuell i krimserien Gråzon, gör entré som socialborg­arrådet Britt Gahn. Tillsamman­s med sin man, funkisarki­tekten Svante Gahn (spelad av Andreas Rothlin Svensson), blir hon stamgäst på Löwanders restaurang.

– De tillhör en progressiv elit som har kontakt med de styrande socialdemo­kratiska kretsarna. Framför allt Britt blir viktig för händelseut­vecklingen i serien, säger seriens huvudmanus­författare Ulf Kvensler.

JOHANNA HAGSTRÖM Simone Coppo spelar Angelo, som kommer från Italien för att söka en framtid i Svergie.

HEDDA STIERNSTED­T, som spelar restaurang­familjen Löwanders yngsta barn Nina, har bytt 40-talskläder och -frisyr mot det sena 60-talets strama popmode. Hon tänder cigaretten en gång till.

– Saknas det pengar i dagskassan? säger hon och ser misstroget på hovmästare­n Bellan (Rasmus Troedsson).

Det är mycket hysch-hysch kring inspelning­arna. Vi får inte ta bilder på huvudperso­nerna, även om vi ser Adam Lundgren (mellansone­n Peter) och Charlie Gustafsson (Ninas kärlek Calle) svischa förbi i korridorer­na. Inte heller får vi visa de miljöer som är uppbyggda, men visst känns köket, köksgången, kontoret och den stora matsalen igen från den fiktiva krogen Djurgårdsk­ällaren.

Fast matsalen är ordentligt förändrad. Liksom Ninas kläder andas den sent 60-tal, med rena, svepande linjer och bardisk i glänsande metall, då seriens tredje säsong utspelar sig 19681973. Förbered er också på att se många statister i tidstypisk­a kläder på Göteborgs gator i sommar, då inspelning­arna kommer pågå ända in på hösten.

Men vänta nu, tänker ni. SVT har ju bara visat en säsong? Det stämmer. Säsong två är redan inspelad och ligger redo att börja visas i höst på SVT. Den tar avstamp 1955, då motboken avskaffade­s, vilket fick stor inverkan på restaurang­näringen.

INTRÄNGDA I DET som förställer restaurang­personalen­s omklädning­srum sitter de tre doldisarna som har skapat Vår tid är nu och ser scenen på en liten skärm.

– Gud så bra Hedda är! Hon är vår stjärna, suckar Johan Rosenlind och får nickande bifall av Malin Nevander och Ulf Kvensler.

Det var Johan Rosenlind som 2012 presentera­de grodden till Vår tid är nu för Malin Nevander på SVT, om ett drama som följde en

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? SÖKARE.
Bild: OLOF OHLSSON SÖKARE.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden