Hallands Nyheter

R växer fortsättni­ngen fram

-

restaurang­verksamhet över flera decennier.

– Jag jobbade själv på restaurang i Stockholm på 70-talet och hade skrivit ett par kapitel om en familj och deras restaurang. Jag utgick från nutid och gjorde nedslag i olika årtionden, säger Johan Rosenlind.

SVT-CHEFERNA BLEV intressera­de av idén att porträtter­a folkhemmet­s framväxt under efterkrigs­tiden utifrån det mikrokosmo­s som en restaurang är. Men upplägget med ständiga tidshopp skulle bli alldeles för dyrt, så Rosenlind och Nevander fick 2013 med sig manusförfa­ttaren Ulf Kvensler in i skrivarstu­gan för att arbeta fram ett nytt manus.

Bland det första Kvensler gjorde var att byta ut dottern i familjen, från en aspirerand­e arkitekt till en tuffing som ger sig in i kampen om att styra restaurang­en. Utan honom ingen Nina, alltså. Han lyfte också fram Calle och kärlekshis­torien mellan krögardott­ern och kökspojken. * En drama-serie om familjen Löwander som driver restaurang­en Djurgårdsk­ällaren i Stockholm. Matriarken Helga spelas av Suzanne Reuter och hennes tre barn spelas av Mattias Nordkvist, Adam Lundgren och Hedda Stiernsted­t.

* Första säsongen börjar vid krigsslute­t 1945 och tredje säsongen slutar 1973. Den andra säsongen, som visas på SVT i höst, utspelar sig under perioden 1955-1962.

* Huvudregis­sör är Harald Hamrell och huvudmanus­författare är Ulf Kvensler.

* Första säsongen sändes i höstas och blev en omedelbar tittarsucc­é med ett snitt på 1,5 miljoner tittare.

– Om man ska göra en sådan jättesatsn­ing är det viktigt att man inte fastnar i detaljerna och historiele­ktionen. Man behöver de stora, tydliga hjältarna som publiken kan känna med och hoppas för. Nina och Calle är en klassisk Romeo och Juliahisto­ria som kommer bära genom alla tre säsonger. Även Maggans historia kommer att fortsätta växa sig större, säger Ulf Kvensler.

UT KOM MANUSTRION med en familjekrö­nika i tre säsonger som spänner över 28 år. Serien har kalllats en svensk Downton Abbey, men påminner mer om den danska storserien Krönikan. Från den danske producente­n Sven Clausen fick Kvensler ett avgörande råd om hur långt man kan dra ut på en släkthisto­ria i tv-serieform.

– Jag hade en tanke om att sista säsongen skulle börja med Palmemorde­t och sluta med Estonia, som en sorts slutpunkt för hela guldåldern, men han påpekade att det är väldigt svårt att göra mer än 25 år med samma skådespela­re, säger Ulf Kvensler.

Alltså: 30-åriga skådespela­re kan gott spela både 20 och 45, men äldre än så är det svårt att sminka dem med trovärdigh­eten i behåll.

Så det är definitivt slut efter tre säsonger?

– Inte nödvändigt­vis, men för tillfället är det slut. I säsong tre slussar vi in nya karaktärer och de som var små barn i första säsongen har blivit unga vuxna. Om man vill skulle man kunna gå vidare med den nya generation­en, men då behöver man koppla bort de äldre, säger Ulf Kvensler.

Syskonen Löwanders resa tar alltså slut i och med den tredje säsongen. Och en av huvudfigur­erna i serien kommer att dö, avslöjar manusförfa­ttarna.

– Vi har en karaktär som jag har velat ta livet av hela tiden, men Malin har hållit emot, säger Ulf Kvensler.

Och du vann?

– Låt oss säga att hen ligger mycket risigt till.

JOHANNA HAGSTRÖM

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? Ulf Kvensler.
Bild: OLOF OHLSSON Ulf Kvensler.
 ??  ?? HUVUDROLLE­R. Nina Löwander (Hedda Stiernsted­t), Calle Svensson (Charlie Gustafsson), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) och Helga Löwander (Suzanne Reuter).
HUVUDROLLE­R. Nina Löwander (Hedda Stiernsted­t), Calle Svensson (Charlie Gustafsson), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) och Helga Löwander (Suzanne Reuter).
 ??  ?? TIDSENLIGT. Kläderna som används vid inspelning­arna nu ska minna om det sena 60-talet och tidiga 70-talet.
TIDSENLIGT. Kläderna som används vid inspelning­arna nu ska minna om det sena 60-talet och tidiga 70-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden