Hallands Nyheter

”Abbatarern­a MUSIK:

GRUPPEN STÅR PÅ SCEN IGEN - NÄSTAN

-

I höst återförena­s Abba i en stor global tv-show. Men det är inte Björn, Benny, Agnetha och Anni-frid själva som står på scenen – utan fyra digitalt framställd­a ”abbatarer”. – Vi gör det för att det är så spännande och kul, säger Björn Ulvaeus.

Under årens lopp har det gång på gång spekulerat­s om att Abba ska återförena­s. I höst blir det alltså av, men i en något annan form än vad Abba-fansen kanske hade trott.

– Vi håller på att skapa ”abbatarer” just nu, berättar Björn Ulvaeus på telefon från Bryssel där han har berättat om projektet för radio- och tv-unionen EBU.

BRITTISKA BBC OCH amerikansk­a NBC planerar en tv-sänd hyllningss­how till Abbas ära i höst. Tanken är att de fyra digitala kopiorna ska framträda under showen med en av gruppens låtar. I juni förra året fick Annifrid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Björn Ulvaeus besök från Silicon Valley i USA. Sedan vidtog något som närmast kan beskrivas som avancerad skallmätni­ng.

– Våra huvuden har mätts på alla håll och kanter och av det skapar man ett bibliotek av ansiktsmus­kler. De som gör det kallar sig för technoarti­ster och kommer från filmbransc­hen och it-branschen. Det som är spännande är att det blir ett slags digitala kopior av oss från 1979. Varför just det året?

– Vi var tvungna att välja ett år och vi tyckte väl att vi såg bra ut det året, säger Björn Ulvaeus och skrattar.

1979 var året då Abba släppte skivan Voulez-vous och påbörjade sin

 ??  ?? FÖRLAGA. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-frid Lyngstad och Benny Andersson på en konsert från 1979.
FÖRLAGA. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-frid Lyngstad och Benny Andersson på en konsert från 1979.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden