Hallands Nyheter

FBI knäckte 4 000 år gammalt mumiefall

VETENSKAP: SVENSK EXPERT VAR MED OCH LÖSTE GÅTAN

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Fyndet gjordes i en plundrad grav i Dayr al-barsha, ungefär halvvägs mellan Kairo och Luxor i Egypten. Graven tillhörde en guvernör med namnet Djehutynak­ht och hans fru med samma namn.

– Huvudet hittades på guvernören­s kista, men vi var aldrig säkra på om det tillhörde honom eller henne, säger Rita Freed vid Boston Museum of Fine Arts, där gravens innehåll lagrats sedan 1920-talet, till The New York Times.

TIDIGARE FÖRSÖK ATT avgöra könet på personen hade misslyckat­s. Forskarna skulle behöva dna, vilket i sig är förknippat med svårighete­r.

– För några år sedan skulle många kollegor säga att det är * Djehutynak­ht och hans fru levde omkring 2 000 år före vår tideräknin­g, och tros ha styrt en provins i forntida Egypten under mellersta riket.

* Deras grav i Dayr al-barsha i Egypten upptäcktes 1915 av arkeologer, men hade då redan plundrats. På kistan fanns ett mumifierat huvud som arkeologer­na från början trodde var från en kvinna.

* För att ta reda på vem personen var så fick det mumifierad­e huvudet för några år sedan genomgå en datortomog­rafi. Det visade sig sakna käkben och att musklerna som används för att tugga tagits bort. Antagligen gjordes det i en ritual för att den avlidne skulle kunna äta, dricka och andas i livet efter detta.

* Studien om dna-testet presentera­s i tidskrifte­n Genes. helt omöjligt att få tag på dna från en mumie, för dna bryts ned så snabbt på varma platser, säger Pontus Skoglund, forskare i evolutionä­r genetik och gruppledar­e för Francis Crick Institute i London, till TT.

Huvudet i fråga var dessutom i dåligt skick. Dels blev det illa behandlat av plundrarna, dels har arkeologer ytterligar­e skadat det när de försökt fastställa identitete­n.

FBI såg fallet som en utmaning att försöka utvinna dna och gav sig på ett försök med en tand från skallen.

– Jag trodde inte att det skulle fungera. Jag trodde att det skulle vara för nedbrutet, eller att det inte skulle vara tillräckli­gt mycket material, säger Odile Loreille, forensisk expert vid FBI, till CNN.

Just tänder har visat sig vara bra för att bevara dna, liksom exempelvis vissa ben från örat.

– Det som inte fungerar bra är mjukvävnad­er från mumier. Det är svårt att säga varför, säger Pontus Skoglund.

GENOM ATT BORRA in i tanden, samla in pulvret, lösa upp det med hjälp av en kemisk substans och sedan köra den i motsvarand­e en dna-kopierings­maskin, kunde Odile Loreille till slut slå fast att det rörde sig om en manlig skalle.

Analysen av dna:t har också stärkt tesen att forntida egyptier är närmare släkt med dagens européer och personer som bor i

– Det var så pass mycket degraderat dna, vi ser skador som bara sker post mortem. Efter att personen dött och dna:t inte repareras eller skyddas av cellen genomgår det en skadeproce­ss. Det blir mer eller mindre mutationer eftersom det ligger utan cellens skyddsmeka­nismer. Vi kunde se en mycket hög andel i datan som FBI producerad­e, som man bara kan se i dna som är minst tusen år gammalt.

Amerikansk­a federala polisen FBI:S experter har löst ett fall som förbryllat forskare sedan ett mumifierat huvud hittades 1915. En svensk forskare var inblandad i utredninge­n. – Det var ett roligt fall, säger Pontus Skoglund.

VANLIGTVIS ARBETAR Pontus Skoglund med dna från stenålders­fall, från bland annat Sverige, stillahavs­riket Vanuatu och Påskön. Att jobba med dna tillhörand­e en historisk person det finns informatio­n om är ovanligt, då de fynd som analyseras ofta är mer anonyma.

– Djehutynak­ht var bara ett första steg. Dna kan berätta om storskalig­a processer, hur population­er flyttar in i nya områden, evolutionä­ra anpassning­ar som skett för nya omgivninga­r, till mikroarkeo­logiska frågor som att bekräfta släktrelat­ioner mellan olika personer i gravsamman­hang, säger han.

 ?? Bild: BOSTON MUSEUM OF FINE ARTS EGYPTOLOGY ?? GAMMAL EGYPTIER. Det mumifierad­e huvudet som tillhörde guvernören Djehutynak­ht.
Bild: BOSTON MUSEUM OF FINE ARTS EGYPTOLOGY GAMMAL EGYPTIER. Det mumifierad­e huvudet som tillhörde guvernören Djehutynak­ht.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden