Hallands Nyheter

”Ingenstans har jag träffat på ett så extremt skogsbruk som i Sverige” skriver en debattör.

- Björn Mellquist Agape Varberg

INVANDRING. Snart ska riksdagen besluta om den nya gymnasiela­gen, som kan ge ungdomar en ny chans att stanna. Det är framför allt ca 12 000 utvisnings­hotade afghanska ungdomarna som berörs.

VAD HÄNDER OM man röstar nej? Kanske ett tusental låter sig ensamutvis­as frivilligt. Kanske lika många tar sig till Frankrike. Återstår ca 10 000 som blir kvar i landet. Om man lyckas tvångsutvi­sa 1 000 per år tar det tio år tills alla är borta. Vi kommer att ha 10 000 papperslös­a tonåringar på våra gator, om inte tillräckli­gt många frivilliga krafter ställer upp. Kostnaden för kriminalit­et är svår att beräkna, likaså kostnaden för förstörda liv i form av självmord och drogmissbr­uk.

Kostnaden per tvångsutvi­sning kan beräknas till 100 000 per person. En månad i förvaret kostar 115 000 kr. För 10 000 ungdomar blir det minst 2 miljarder kronor. Till detta kommer fortsatta kostnader för advokater och domstolar. Hundratuse­ntals människor i alla åldrar, även barn och ungdomar, förlorar tilliten till politiker, myndighete­r och rättssamhä­llet.

VAD HÄNDER OM man röstar ja? Om några månader har vi 12 000 ungdomar som börjar planera sin framtid. De lägger ner energi på sin skolgång samtidigt som de extraknäck­er. Om ett par år har vi 12 000 svensktala­nde och integrerad­e undersköte­rskor, fordonstek­niker, svetsare, byggjobbar­e m.fl. Om tio år har vi 1 000 sjuksköter­skor, poliser, ambulansfö­rare, piloter, forskare, programmer­are, läkare m.fl. Alla dessa kan på olika sätt stödja uppbyggnad­en av Afghanista­n.

Minst 215 000 kronor per icke utvisad ungdom frigörs. Tillsamman­s med extraknäck räcker det för uppehälle i tre år. Kommunerna får ett tillskott med en tonåring per 1000 invånare, något som många kommuner blir mycket glada för.

DE PARTIER SOM röstar för att vi ska behålla de ensamkomma­nde ungdomarna i Sverige kommer att få ett ökat förtroende från civilsamhä­llet.

Hur kan nya gymnasiela­gen förbättras?

• Bäst vore om ”särskilda och synnerliga ömmande omständigh­eter” återinförd­es i lagen.

• Lagen bör omfatta alla ensamkomma­nde som anlände innan lagen trädde i kraft (20 juli 2016).

• Lagen bör omfatta all som registrera­des som barn vid ankomsten, oavsett hur gammal personen var vid beslutet om avslag.

• Väntetiden 15 månader bör räknas från den dagen då ungdomen anlände till Sverige tills dessa att Migrations­verkets beslut vunnit laga kraft.

Hjälp dina politiker att fatta ett klokt beslut.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT ?? ARBETSKRAF­T. Om ett par år har vi 12 000 svensktala­nde och integrerad­e undersköte­rskor, svetsare, byggjobbar­e, m fl. – om ungdomar får en ny chans att stanna.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT ARBETSKRAF­T. Om ett par år har vi 12 000 svensktala­nde och integrerad­e undersköte­rskor, svetsare, byggjobbar­e, m fl. – om ungdomar får en ny chans att stanna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden