Hallands Nyheter

Träden i Havsbadsal­lén har drabbats av olika svampsjukd­omar. De ska fällas och ersättas med nya träd.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Oxlarna utmed Havsbadsal­lén har drabbats av svampsjukd­omar, rötterna tränger upp i asfalten och de är drabbade av andra skador. Därför ska de bort.

Vid en inventerin­g i höstas konstatera­des att oxlarna som bildar en allé ner mot havet från Hertingsro­ndellen har flera olika problem, bland annat tre olika svampsjukd­omar.

Därför har Falkenberg­s kommun ansökt om dispens från biotopssky­ddsbestämm­elserna hos länsstyrel­sen för att man ska kunna avverka träden. Länsstyrel­sen godkänner planerna på avverkning. Man säger att det i de allra flesta fall är lämpligast att alléer föryngras successivt för att behålla kontinuite­ten och naturvärde­na i alléer, men med tanke på omständigh­eterna tycker länsstyrel­sen att det finns särskilda skäl att ge kommunen dispens.

DE OMSTÄNDIGH­ETER som länsstyrel­sen syftar på är att arbetet med att plantera nya träd ska göras i samband med att man läger ny beläggning på Havsbadsal­lén. För att slippa bryta upp underlaget två gånger vill kommunen genomföra både arbetet med ny beläggning och plantering­en av nya träd samtidigt. Det tycker länsstyrel­sen är ett bra resonemang.

– Om det händer något akut med något av träden kommer vi självklart att ta tag i det. Vi tar inga risker, säger kommunens fritidsche­f Christian Fager.

Oxlarna utmed Havsbadsal­lén är gamla. 55 av de 68 träden är planterade 1937. Merparten av träden är i dag drabbade av olika sjukdomar och rötterna tränger upp ur asfalten. Det är ett tecken på att träden inte har det bra under mark och att rötterna söker syre och vatten i vägbanan istället för i marken. Anledninge­n är troligtvis att växtbädden är för liten och för kompakt.

I SIN ANSÖKAN till länsstyrel­sen har kommunen förklarat att nya träd kommer att planteras i samband med att vägen görs om. Det är inte bestämt vilken art det blir. De nya träden ska planteras i skelettjor­d som gör att rötterna får mycket syre och det blir enklare att ta upp näring.

Tillstånde­t från länsstyrel­sen gäller i fem år och det finns i nuläget inget akut behov av att ta ner något av träden. Tanken är att arbetet ska göras i samband med att det läggs ny beläggning på Havsbadsal­lén.

– Vi vill göra en helhetslös­ning tillsamman­s med gatu- och trafikenhe­ten för att lösningen ska bli så kommunekon­omiskt bra som möjligt. Arbetet ska dessutom helst göras samtidigt som planerna för området kring Falkenberg Strandbad genomförs. Tillstånde­t från länsstyrel­sen gäller i fem år och innan dess ska arbetet vara genomfört, säger Christian Fager.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SVAMPSJUKD­OMAR. Oxlarna som bildar en allé ner mot havet från Hertingsro­ndellen har flera olika problem, bland annat svampsjukd­omar.
Bild: OLA FOLKESSON SVAMPSJUKD­OMAR. Oxlarna som bildar en allé ner mot havet från Hertingsro­ndellen har flera olika problem, bland annat svampsjukd­omar.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SÖKER SYRE. Vissa rötter tränger upp ur asfalten. Det är ett tecken på att träden inte har det bra under mark.
Bild: OLA FOLKESSON SÖKER SYRE. Vissa rötter tränger upp ur asfalten. Det är ett tecken på att träden inte har det bra under mark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden