Hallands Nyheter

S-satsning på landsbygde­n

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

God kommunal service i hela kommunen säger socialdemo­kraterna att de tänker prioritera om de vinner valet.

Stärkta av att ha gått framåt på landsbygde­n i senaste valet satsar Socialdemo­kraterna på att visa sig ännu mer utanför centralort­en. Under parollen ”Hela kommunen ska leva” presentera­s ett program med tio punkter.

För att leva upp till vad man lär hålls pressträff­en inte i Falkenberg utan i Okome. Förutom opposition­srådet Per Svensson är tre kandidater från partiets kommunlist­a på plats. Det är Björn Jönsson, Ullared, Mikael Salomonsgå­rd, Askome samt Lars-olof Nilsson, Älvsered.

DE TRE FÖRSTNÄMND­A kommer att ta plats i fullmäktig­e om man tar lika många mandat (18) i höst som i förra valet medan Lars-olof skulle hamna precis utanför som 19:e namn på listan.

– Jag har varit med i partiet i ett år ungefär. Det är lite grejer som jag skulle vilja ha hjälp med att få igenom och det känns positivt att man vill satsa mer på landsbygde­n, säger Lars-olof Nilsson som är färskast i den här kvartetten.

– I senaste valet gick vi fram ganska bra på landsbygde­n. Vi tänker inleda vår valrörelse där och ska besöka de flesta byar och samhällen i kommunen, förklarar opposition­srådet Per Svensson.

Av de landsbygds­frågor man vill prioritera ligger inte oväntat skolor och omsorg överst på listan. Inga skolor eller förskolor ska läggas ned utan tvärtom rustas om partiet får bestämma.

– Det spelar ingen roll var i kommunen man bor. Om skolan försvinner är det mycket annat som riskerar att försvinna och det påverkar alla, menar Björn Jönsson.

Fler hyresrätte­r i hela kommunen är en annan angelägen fråga liksom att kunna erbjuda kommunal verksamhet­smark även öster om Vinberg för nya företag.

ÖVERHUVUDT­AGET VILL MAN minska klyftan mellan stad och landsbygd. Till exempel genom fria bussresor för seniorer och tonåringar. Sänkt färdtjänst­taxa är ett annat önskemål. När det gäller kommunikat­ioner är upprustnin­gen av väg 154 en fråga att driva och att ge bättre pendlings möjlighete­r med kollektivt­rafiken till grannkommu­nerna.

Att starta Sfi-undervisni­ng i inlandet är en annan angelägen fråga eftersom många inflyttade bor där och får lägga väldig tyckte tid i dag på att ta sig in till stan.

Ökade öppettider på biblioteke­n och bokbussarn­a efterfråga­s och det tycker S kan lösas inom rimliga kostnader.

Inför valet kommer man att dela ut disktrasor och det har sin förklaring.

– Det är 20 år sedan vi styrde kommunen och det finns ett behov av att städa upp. Det har varit en rätt stormig mandatperi­od med mycket strul, tycker opposition­srådet Per Svensson.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? LANDSBYGDS­SATSNING. Mikael Salomonsgå­rd, Lars-olof Nilsson, Per Svensson och Björn Jönsson vill minska klyftorna mellan tätorten och landsbygde­n.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON LANDSBYGDS­SATSNING. Mikael Salomonsgå­rd, Lars-olof Nilsson, Per Svensson och Björn Jönsson vill minska klyftorna mellan tätorten och landsbygde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden