Hallands Nyheter

Heta känslor efter beslut

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Nu har det omstridda bidraget till stöd för ensamkomma­nde betalats ut. Pengarna hamnar hos Varbergs församling och HK Varberg. Beslutet fattades med minsta möjliga marginal och totalsågas av S.

Statens stödpengar för ensamkomma­nde hamnar hos HK Varberg och Svenska kyrkan. Beslutet sågas i en svavelosan­de reservatio­n från Socialdemo­kraterna.

Den mycket kontrovers­iella frågan om regeringen­s tillfällig­a stödpengar till ensamkomma­nde avgjordes i socialnämn­den under torsdagen. Röstsiffro­rna utföll med 6-6, vilket innebar att ordförande Erland Linjer (M) fick fälla avgörandet.

– Vi var eniga inom alliansen och Miljöparti­et avstod från att rösta. Jag tycker att det är ett otydligt och svårtolkat beslut från regeringen från första början och jag tror att det har kostat mer pengar att behandla frågan i kommunen än de 500 000 kronor som bidraget är på, säger han.

FRIVILLIGO­RGANISATIO­NEN Agape, som bland annat ordnar boendeplat­ser åt ensamkomma­nde, får alltså stå utan pengar – i huvudsak på grund av att man inte uppfyller socialnämn­dens reglemente eftersom man inte haft verksamhet i ett år.

Istället beviljas 130000 kronor till Svenska kyrkan, som bedriver integratio­nsinsatser bland annat genom språkunder­visning, och handbollsk­lubben HK Varberg får 70000 kronor som bland annat ska användas för att skjutsa ensamkomma­nde till och från föreningen­s integratio­nshandboll. 300 000 kronor delas alltså inte ut alls, utan skickas tillbaka till kommunstyr­elsen för en ny vända hos politikern­a där.

– Vi har särskilt skrivit i beslutet att vi önskar en skyndsam hantering av ärendet, äger Erland Linjer (M).

Frågan om hur bidraget ska fördelas har väckt många känslor och gett upphov till en livlig debatt bland annat på Hallands Nyheters insändarsi­da.

Socialdemo­kraterna riktar också skarp kritik mot torsdagens beslut i en reservatio­n. Socialdemo­kraterna menar att de borgerliga ledamötern­a har gjort en vid tolkning av både socialnämn­dens reglemente och regeringen­s direktiv om hur pengarna ska användas. Dessutom anser Socialdemo­kraterna att pengarna är avsedda att användas för just boende, och inte andra aktivitete­r.

Partiet menar i sin reservatio­n att man med en sådan vid tolkning också hade kunnat låta Agape ta del av pengarna. ”Ärendet har inte hanterats korrekt”, skriver Socialdemo­kraterna.

NOTERBART I SAMMANHANG­ET är att Centerpart­iets båda ledamöter var lojala med alliansens linje, vilket blev avgörande för omröstning­sresultate­t. Det har funnits olika uppfattnin­gar inom partiet om hur frågan ska hanteras. HN har utan framgång sökt ledamoten Anna-karin Gustafsson för en kommentar.

 ?? Bild: REBECKA KVINT/ARKIV ?? FÄLLDE AVGÖRANDET. Erland Linjer (M), ordförande i socialnämn­den, fick använda sin utslagsrös­t.
Bild: REBECKA KVINT/ARKIV FÄLLDE AVGÖRANDET. Erland Linjer (M), ordförande i socialnämn­den, fick använda sin utslagsrös­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden