Hallands Nyheter

Falkenberg.

Trots polisens omfattande satsning har inte antalet ungdomar som använder droger minskat. Snarare tvärtom.

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

I höstas meddelade polisens spaningsgr­upp i Falkenberg att man skulle lägga allt åt sidan för att fokusera på missbruket bland unga. Men trots detta är situatione­n nästintill oförändrad.

HN har tidigare berättat om problemen med att allt fler ungdomar använder narkotika och att situatione­n var den värsta som polisen upplevt på tio år.

Spaningsgr­uppen skulle kraftsamla och satsade bland annat på riktade tillslag. Men nu, drygt ett halvår senare, säger spaningsch­efen Henrik Svensson att problemen kvarstår.

– Tyvärr ser det i stort sett likadant ut och droganvänd­ningen bland unga är ett stort problem i Falkenberg. Visst har det gett lite resultat men på det stora hela har det inte påverkat så mycket som vi har hoppats.

MEN TROTS DETTA har man genom sitt arbete fått tag på en del av säljarna.

– Vi har ett stort narkotikaf­örsäljning­sbrott som kommer att gå till åtal relativt snart. Där är två säljare, en medhjälpar­e och ett antal köpare inblandade. Jag kan inte gå in på mer detaljer i nuläget men det är av större omfattning, säger Henrik Svensson.

Polisen vädjar nu till allmänhete­n om att höra av sig om man skulle veta mer.

– Är det så att man har informatio­n som kan vara till hjälp eller om man ser någonting misstänkt får man gärna höra av sig till oss. Vi behöver hjälp med det här.

Dessutom uppmanar han föräldrarn­a att hålla koll på sina barn.

– Många vuxna blir ofta väldigt chockade när vi kommer hem med ungdomarna som har sysslat med droger. De är oftast förvånande och nästan oförståend­e. Men det är viktigt att man engagerar sig i vad ungdomarna gör och har koll på vilka de umgås med. Det är en förälders ansvar och inget som kan läggas över på någon annan.

POLISEN HAR ETT nära samarbete med skolorna i kommunen och Ulf Nyborg, rektor på Tullbrosko­lan, instämmer i den bild som polisen målar upp.

– Vi märker av att det finns droger bland ungdomarna och försöker att arbeta så aktivt som möjligt med det här. Problemen med droger finns i hela Falkenberg och då uppstår bekymmer på skolorna också. Hur jobbar ni med de här frågorna på skolan?

– Vi gör väldigt många olika saker. Dels ser vi till att prata och informera om droger och vilken påverkan det har på kroppen och välmåendet. Det är ju den klassiska skoldelen, säger Ulf Nyborg och fortsätter:

– Men sedan ser vi till att vara snabba med att informera föräldrarn­a om vi misstänker att någonting inte står rätt till. Vi behöver inte ha bevis på att någon är påverkad utan det räcker att vi tror att det kan vara så för att vi ska kontakta vårdnadsha­vare.

”Problemen med droger finns i hela Falkenberg och då uppstår bekymmer på skolorna också.”

ULF NYBORG, rektor på Tullbrosko­lan

 ?? Bild: L-G JOHANSSON ?? OROLIG. Henrik Svensson, gruppchef för en spaningsgr­upp inom polisen som arbetar mot ungdomar och narkotika i Falkenberg.
Bild: L-G JOHANSSON OROLIG. Henrik Svensson, gruppchef för en spaningsgr­upp inom polisen som arbetar mot ungdomar och narkotika i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden