Hallands Nyheter

Nyheter.

Blodiga hamburgare har blivit en trend på krogen. Men nu sätter myndighete­rna stopp för det på grund av smittorisk­en.

-

Hamburgare lagade av ren nötfärs som serveras medium rosa eller blodiga har blivit en populär mattrend i hela landet.

Det finns dock risker med malt kött. De bakterier som kan finnas på utsidan av det hela köttstycke­t hamnar i mitten när färsen mals. Ehec är en tarmbakter­ie som är vanlig hos nötkreatur och som kan hamna på stycknings­detaljerna vid slakt. Det räcker med 10–100 ehecbakter­ier för att du ska bli sjuk. Hallands hade ett utbrott 2008 som spårades till en gård i Halmstadtr­akten

LIVSMEDELS­VERKET VILL ATT kommunerna prioritera­r frågan. Varberg har nyligen börjat informera. Halmstad har börjat så smått och Falkenberg ska ta tag i frågan i höst.

– Vi har skickat ut informatio­n och tips från Livsmedels­verket till alla de restaurang­er som vi tror serverar det här, säger livsmedels­inspektöre­n Christer Ekberg i Varberg. Följer man inte detta kan vi förbjuda serveringe­n.

– Det är krögarens ansvar att servera säkra livsmedel, fortsätter han. Jag skulle inte vilja vara restaurang­ägare om en gäst drabbas.

Ingen köttlevera­ntör kan garantera att köttet är fritt från smitta. Myndighete­rna anser dock att det går att servera malt kött som är rosa i mitten om man använder hela stycknings­detaljer, putsar eller bränner av ytan från bakterier. Ehec dör nämligen vid 72 grader.

Därefter mals köttet under kontroller­ade former. Samma metod kan användas för råbiff.

MATTIAS SVENSSON HÄVDAR att det jobbet är alldeles för tidsödande och omständlig­t och leder till dyrare hamburgare.

Ett nationellt projekt sätter stopp för blodiga hamburgare. Sådana kan sprida bakterien ehec. Krögaren Mattias Svensson är kritisk, men följer direktiven.

* Ehec är en tarmbakter­ie som finns hos kor, får, getter och andra idisslare.

* Cirka 500 svenskar drabbas varje år varav hälften fått smittan i Sverige. Majoritete­n smittade finns i den södra delen av landet.

* Symtomen för den som blir sjuk är magsmärtor och diarré som kan bli blodiga.

* Omkring fem procent av de sjuka utvecklar hemolytisk­t uremiskt syndrom, HUS, som kan påverka njurar och ge livslånga besvär. Dödsfall förekommer. Barn under fem år är extra känsliga. Källa: Folkhälsom­yndigheten

 ??  ??
 ??  ?? POPULÄR MATRÄTT. Men landets restaurang­er kan förbjudas servera blodiga hamburgare om den inte tillagats på ett säkert sätt. Krögaren Mattias Svensson på Bruket i Varberg äter sin sista blodiga
POPULÄR MATRÄTT. Men landets restaurang­er kan förbjudas servera blodiga hamburgare om den inte tillagats på ett säkert sätt. Krögaren Mattias Svensson på Bruket i Varberg äter sin sista blodiga

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden