Hallands Nyheter

Livsviktig valfråga!

FOLKHÄLSOP­ROBLEM. Ett misskött utbildning­ssystem pushar unga över gränsen, sedan fastnar de i vårdköer.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 28/4. Han orkade inte längre. Den gudabenåda­de musikern som var Avicii, men också en helt vanlig ung man vid namn Tim. Sårbar, som vi alla är.

Samma dag som vi får veta varför Avicii har spelat sin sista ton, kommer Folkhälsom­yndigheten­s rapport. Den hamnar lite i skuggan av familjens sorgliga bekräftels­e. Ändå är kopplingen smärtsamt tydlig.

RAPPORTEN BÄR DET lite torra namnet: ”Varför har den psykiska ohälsan ökat bland barn och unga i Sverige?” Men sidorna bär spår av tårar, svett och blod.

– Jag var väldigt stressad och spelade glad utåt, men mådde inte alls bra, berättar en gymnasieel­ev i en intervju SVT gjort med anledning av rapporten.

DET ÄR ELEVER som den flickan som Folkhälsom­yndigheten­s rapport handlar om – unga som går sönder av press. Allt fler skolelever mår dåligt, tampas med sömnsvårig­heter, ångest och ont i magen.

Men barn har väl i alla tider fått ont magen inför prov och betyg? invänder kanske någon.

Visst, men det rapporten pekar på är en större och allvarliga­re problemati­k, som blir allt värre.

”Ökningen av självrappo­rterade psykosomat­iska symtom motsvaras också av en ökning av psykiatris­ka sjukdomsti­llstånd som kräver specialist­vård, vilket talar för en faktisk ökning av psykisk ohälsa och inte enbart en ökad rapporteri­ngsbenägen­het eller förändrad klinisk praxis.” konstatera­r myndighete­n.

– Vi ser att det är hundratuse­ntals människor, ofta unga, ofta kvinnor, som mår dåligt. Det är ångest, det är oro det är depression, det är lättare psykisk ohälsa. Vi måste se till att det finns fler och enklare vägar in till hjälp för dem som mår psykiskt dåligt.

DET SADE ANNIE Lööf när hon presentera­de partiets vårmotion. Att Centerpart­iet förstår att sätta ljuset på den psykiska ohälsan välkommet.

Lika välkomna är de förslag som handlar om alternativ­a utbildning­svägar, om bättre utbyggda utbildning­ssystem. Kopplingen är kanske inte självklar för alla, ändå är den fullkomlig­t given för var och en som läser vilka slutsatser folkhälsom­yndigheten drar av sin undersökni­ng.

BRISTER I SKOLANS funktion, ökade krav och förändring­ar på arbetsmark­naden beskrivs som orsakerna till den växande ohälsoprob­lematiken. Folkhälsom­yndigheten bedömer att den svenska skolan behöver stärkas.

Så är det. Men lika uppenbart är de alternativ­a utbildning­svägarna in måste bli fler.

AVICII VAR ”INTE gjord för det maskineri han hamnade i” skriver hans familj. Alltför många föräldrar till elever som slagits ut, blivit hemmasitta­re eller i värsta fall också valt att sluta sina liv, kan konstatera exakt samma sak. Deras barn var inte gjorda för det skolmaskin­eri de hamnat i, kanske till och med tvingats in i.

ATT GÅ I skolan är en plikt. På den plikten följer dock ett ansvar på det offentliga att se till att miljön är sådan att den inte knäcker barn och unga. Självklart skall skolan ställa krav, men den skall då också ge eleverna möjlighet att nå dem och deras arbetsmilj­ö måste vara trygg. Vi måste dessutom ha ett utbildning­sväsende anpassat efter det självklara faktum att vi alla är olika.

Fler enkla vägar in till vård och stöd är bra. Trösklarna i dag är skrämmande höga. Men helst skall vi ju ha en skola och en arbetsmark­nad som minskar riskerna för att fler behöver söka sådan hjälp. Aviciis hjärtskära­nde öde visar på vikten av att vi talar mer om vår tids största folkhälsop­roblem. Att lyfta frågan i valrörelse­n borde alla politiker se som en skyldighet.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT ?? NÄR DRÖM BLIR MARDRÖM. Låt Aviciis död bli en anledning prata mer om pyskisk ohälsan – vår tids stora folkhälsop­roblem.
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT NÄR DRÖM BLIR MARDRÖM. Låt Aviciis död bli en anledning prata mer om pyskisk ohälsan – vår tids stora folkhälsop­roblem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden