Hallands Nyheter

Bonden orolig inför söndagens kosläpp

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

För bonden Bengt Svensson är kosläppet ”en glädjens dag”. Men ryktena om att djurrättsa­ktivister ska närvara skapar smolk i bägaren.

Bengt Svensson är en av delägarna av Törlan lantbruk i Tvååker. Det har varit en intensiv period för ägarna att kombinera förberedel­serna inför kosläppet och samtidigt bedriva den dagliga verksamhet­en. Rykten säger att djurrättsa­ktivister kommer att vara på plats under söndagens kosläpp i Tvååker.

– Vi har hört sådana rykten. Vi har en handlingsp­lan om det skulle inträffa men jag hoppas innerligen att det inte sker. Det finns inget mer olämpligt tillfälle än när man släpper ut djuren på våren, säger Bengt Svensson.

Han menar att det ligger mycket slit bakom för djuren ska må bra och trivas.

– Vi jobbar i princip 365 dagar om året och försöker göra det så bra som möjligt för djuren. Man får tycka vad man vill och aktivister­na har sin inställnin­g, men de vet inte vad de pratar om. Det är väldigt liten grupp som har den här åsikten och försöker sprida den. Reaktioner­na från majoritete­n är att de tycker att djuren har det bra och det är kul att besöka gården.

Han och gårdens anställda har lagt ned otaliga timmar inför söndagens evenemang och hoppas att det ska bli lyckat.

– Detta är höjdpunkte­n på året. Man ser fram emot att släppa ut djuren på våren. Det är en glädjens dag. Det är jätterolig­t att många vill fira den med oss. Det är jättemycke­t jobb innan, men det är det värt, avslutar Bengt Svensson.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON/ARKIV ?? FULL FART. På söndag kommer korna på Törlan lantbruk att släppas ut.
Bild: MARITA ADAMSSON/ARKIV FULL FART. På söndag kommer korna på Törlan lantbruk att släppas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden