Hallands Nyheter

Midsommarf­irande vid världsarve­t i år

- MARTIN ERLANDSSON martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Hembygdsfö­reningen i Grimeton satsar på dubbla firanden på midsommar. Efter ringdans i Bäckaslätt blir det för första gången någonsin lekar, grillning och dansbana vid den gamla radiostati­onen.

Varbergs kommun arrangerar som vanligt ett midsommarf­irande i Societetsp­arken, men programmet är inte helt färdigt.

Däremot är det klart att Grimetons hembygdsfö­rening kan utöka sitt firande, med hjälp av ett bidrag till Världsarve­t Grimeton.

– Tidigare har vi fått 10 000 kronor av kommunen, men i år blir det lite mer. Vi räknar med att gå plus minus noll sammanlagt, säger Caroline Sigurdsson, vice ordförande i Grimetons hembygdsfö­rening.

FIRANDET INLEDS traditions­enligt vid den gamla 1800-talsskolan Bäckaslätt, där föreningen har huserat sedan 1970-talet och nu har som museum.

– Det brukar komma ungefär 200 personer dit efter lunch. Senare på eftermidda­gen har vi fortsatt på Grimtunet (idrottspla­tsen). Det började med att vi bjöd in kyrkan, som sålde tårta för en billig peng. Vi hade även dansbana och det blev populärt, fortsätter Caroline.

Upplägget blir liknande i år, men vid den gamla radiostati­onen, Världsarve­t Grimeton. Midsommars­tång kommer att resas både där och vid Bäckaslätt.

HEMBYGDSFÖ­RENINGEN ordnar förutom dansbana med en musiker, även hoppborg, lekar och tävlingar.

– Världsarve­t har bra lokaler och personalen är lätt att samarbeta med. Man kan gå på rundvandri­ng på Världsarve­t och har möjlighet att ställa sin husbil där om man vill övernatta. Vi har aktivitete­r både för barnfamilj­er och för tonåringar, säger Caroline Sigurdsson och påpekar att hela arrangeman­get är alkoholfri­tt.

– Ja, och för tonåringar­na är det bättre att fira midsommar där än att drälla omkring i stan. Man kan även ta med sig mat att grilla.

Kan detta bli en ny tradition?

– Ja, det hoppas vi. Vi har haft julgranspl­undring där i tre-fyra år som har varit lyckat.

Vad tror du att midsommarf­irandet betyder för stämningen i Grimeton?

– Det är en uppskattad tradition som ökar gemenskape­n och det är det vi strävar efter. Förr var det fler samarbeten där många hjälptes åt och lärde känna varandra. Nuförtiden är det många som mer eller mindre isolerar sig. Därför är sådana här projekt roliga, berättar Caroline, som själv är uppvuxen i Träslöv men har bott i Grimeton i många år.

DETALJERNA KRING kommunens officiella firande i Societetsp­arken kommer sannolikt att presentera­s inom några veckor.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? DANS RUNT STÅNGEN. Grimetons hembygdsfö­rening inleder sitt midsommarf­irande vid den forna skolan Bäckaslätt (bild från 2010) som nu är museum.
Bild: ANNIKA KARLBOM DANS RUNT STÅNGEN. Grimetons hembygdsfö­rening inleder sitt midsommarf­irande vid den forna skolan Bäckaslätt (bild från 2010) som nu är museum.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VÄRLDSARVE­T. Under kvällen fortsätter midsommarf­irandet med tävlingar, hoppborg, dans och grillning vid den historiska radiostati­onen i Grimeton.
Bild: ANNIKA KARLBOM VÄRLDSARVE­T. Under kvällen fortsätter midsommarf­irandet med tävlingar, hoppborg, dans och grillning vid den historiska radiostati­onen i Grimeton.
 ??  ?? GILLAR GEMENSKAP. Caroline Sigurdsson är vice ordförande i Grimetons hembygdsfö­rening.
GILLAR GEMENSKAP. Caroline Sigurdsson är vice ordförande i Grimetons hembygdsfö­rening.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden