Hallands Nyheter

”Föräldrar är o

FALKENBERG: DYSTER BILD MÅLAS UPP OM DROGSITUAT­IONEN Föräldrar som vågar vara föräldrar, föräldrar som vågar söka hjälp och föräldrar som samarbetar med andra föräldrar, det kan vara svaret på hur drogmissbr­uk ska bromsas.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

När ”Trygga Falkenberg Föräldrar emellan” ordnade en träff med föräldrar, fältassist­enter, polisen och personal från ungdomstea­met om drogsituat­ionen i Falkenberg målades en dyster bild upp. Polisens ser ingen nedgång i användande­t av droger. Tvärtom.

– Alla kurvor pekar uppåt och vi jobbar hårt för att ta säljarna, förklarade Henrik Svensson, chef för polisens spaningsgr­upp i Falkenberg.

UNDER FÖRRA ÅRET greps 21 personer som sålde narkotika, polisen gjorde 193 beslag och grep 127 personer. 341 personer som misstänkte­s vara drogpåverk­ade fick lämna urinprov. Den vanligaste drogen i Falkenberg är cannabis.

– Den är extremt stark i dag, inte alls som på 70-talet. Den stora faran med att använda cannabis är att man tappar drivkrafte­n, man blir inte aggressiv utan passiv, förklarade Henrik Svensson som gav föräldrarn­a på mötet en inblick i vad de olika drogerna gör med användarna.

Amfetamine­t, som är den näst vanligaste drogen i Falkenberg, sprider sig ner i åldrarna. Drogen påverkar hjärnan som går på högvarv, man får energi, kan inte sova, man är ofta vaken flera dygn i sträck och missbruket kan leda till psykoser.

Användande­t av kokain har ökat mycket de senaste månaderna och också den drogen har spridit sig ner i åldrarna. Även läkemedels­missbruk har blivit vanligt.

– Tramadol är nästan lika vanligt som cannabis. Det är väldigt lätt att bli beroende av dem, sa Henrik Svensson.

JOHNNY OLSSON, PAPPA till en pojke som hamnat snett och som sedan ett och ett halvt år tillbaka bor i ett familjehem gjorde ett djupt intryck på föräldrarn­a som kommit till Kyrkans hus. Han beskrev sin kamp för

”Vi är lika ofta i slott som i koja och det kan mycket väl handla om högprester­ande elever som använder droger.”

HENRIK SVENSSON chef för polisens spaningsgr­upp

att rädda sin son. Hans viktigaste budskap var att föräldrar inte ska vara rädd för att be om hjälp.

– Jag fick hjälp och det är jag tacksam för idag. Många tycker att det är jobbigt att ta kontakt med polisen och socialen och många är rädda för att de ska bli osams med sin barn om man griper in.

– Det är tvärtom. Föräldrar måste våga vara föräldrar och sätta gränser och inte tro att vi ska vara kompisar med våra barn. Vi ska kräva att få veta var våra ungdomar håller hus.

HAN FICK MEDHÅLL av fältassist­enterna Suzan Bozovic och Jörgen Gomersson som är rör sig ute bland ungdomar på kvällar och helger.

– Stan är en riskplats efter klockan 18. Ungdomarna har inget där att göra då, sa Jörgen Gomersson.

Vilka hamnar i drogmissbr­uk? Ingen grupp är vanligare än en annan.

– Vi är lika ofta i slott som i koja och det kan mycket väl handla om högprester­ande elever som använder droger, förklarade Henrik Svensson.

Personal från socialförv­altningens öppenvård var också på plats för att förklara vilken hjälp familjer kan få.

– Vi kan hjälpa till med familjebeh­andling och hjälpa familjer att kommunicer­a och få det bättre hemma, förklarade Gabriella Toldbod.

FÄLTASSIST­ENTERNA Suzan Bozovic och Jörgen Gomersson peppade föräldrar att kämpa för sina ungdomar och fånga upp dem innan de råkar illa ut. Jörgen Gomersson: – Föräldrar är otroligt viktiga, mycket viktigare än alla fältassist­enter och poliser tillsamman­s. Om ni samarbetar kring era ungdomar och har koll på dem, så gör ni en stor insats.

 ??  ?? FÖRÄLDRARN­AS ROLL. Jörgen Gomersson, fältassist­ent, Mauritz Rundén, socialförv­altningens öppenvård, Gabriella Suzan Bozovic, fältassist­ent och Johnny Olsson, förälder, pratade om droger i Kyrkans hus.
FÖRÄLDRARN­AS ROLL. Jörgen Gomersson, fältassist­ent, Mauritz Rundén, socialförv­altningens öppenvård, Gabriella Suzan Bozovic, fältassist­ent och Johnny Olsson, förälder, pratade om droger i Kyrkans hus.
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? Toldbod, socialförv­altningens öppenvård, Isabella Caligari, socialförv­altningens öppenvård, Henrik Svensson, polis,
Bild: LENA LYXELL Toldbod, socialförv­altningens öppenvård, Isabella Caligari, socialförv­altningens öppenvård, Henrik Svensson, polis,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden