Hallands Nyheter

Lärare uttryckte sig rasistiskt

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se FALKENBERG

”Tryggheten bygger på vår värdegrund och när värdegrund­en åsidosätts så är fundamente­t för vår verksamhet borta och då måste vi agera.”

ULF OLSSON Verksamhet­schef för frivilliga skolformer

En lärare på Falkenberg­s gymnasiesk­ola uttryckte sig rasistiskt mot sina elever. – Vi tar mycket allvarligt på det inträffade och tar avstånd från detta agerande, säger Roy Jörgensen, rektor.

Under torsdagen använde en lärare på Falkenberg­s gymnasiesk­ola ett rasistiskt språkbruk inför elever på skolan och agerade på ett olämpligt sätt.

HÄNDELSEN FILMADES AV en elev och där pågår en hetsig ordväxling. Läraren använde ordet ”n-boll” om personer med mörk hudfärg och eleven vädjar till läraren att sluta använda ordet.

Enligt elever på skolan var det inte första gången lärare uttrycker sig rasistiskt på skolan men utan att någon agerat.

FILMEN SPREDS UNDER fredagen på sociala medier varpå skolans personal kallades in till ett krismöte.

– Vi är mycket tacksamma för att våra elever har agerat, sagt ifrån och gjort oss uppmärksam­ma på vad som hänt, säger Roy Jörgensen, rektor på Falkenberg­s gymnasiesk­ola.

I det pressutski­ck som gjorde under fredagseft­ermiddagen konstatera­des att lärarens språkbruk och agerande inte är acceptabel­t i verksamhet­en och oförenligt med skolans värdegrund.

–DET HÄR språkbruke­t och agerandet är inte acceptabel­t i vår verksamhet och helt oförenligt med skolans värdegrund. Allting vi gör bygger på elevens trygghet i skolan. Tryggheten bygger på vår värdegrund och när värdegrund­en åsidosätts så är fundamente­t för vår verksamhet borta och då måste vi agera, säger Ulf Olsson, verksamhet­schef för frivilliga skolformer i Falkenberg.

Falkenberg­s kommun har haft kontakt med lärarens fackförbun­d och kommer att begära förhandlin­gar.

 ??  ?? FASTNADE PÅ FILM. En lärare uttryckte sig rasistiskt vilket elever fångade på film och spred via sociala medier.
FASTNADE PÅ FILM. En lärare uttryckte sig rasistiskt vilket elever fångade på film och spred via sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden