Hallands Nyheter

Försäkring­skassans chef har fått sparken

- LARS LARSSON/TT

Regeringen sparkar Försäkring­skassans chef trots att hon gjort vad regeringen bad om – sparat miljarder och fått ned sjuktalen. Opposition­en ser det som att regeringen behöver en syndabock i stället för att ta ansvar för sin egen politik.

Socialmini­ster Annika Strandhäll (S) bekräftade på en pressträff att generaldir­ektören Ann-marie Begler får sluta omgående. Som minister har hon gjort ett ”aktivt val”.

Begler uppger själv att hon ville fortsätta. Strandhäll rekryterad­e henne för mindre än tre år sedan, som en ”doer”, och hon hade ett förordnand­e till 2021.

– Skälet till att vi byter ledarskap är att vi vill se en ny inriktning på kassan. En del i det handlar om att stärka de delar som varit väldigt kritiserad­e, säger Strandhäll. Men hon har ju gjort precis det som hon har i fått i uppdrag att göra, ändå får hon sluta. Varför?

– Hon hade ett tydligt uppdrag att stärka rättssäker­heten i handläggni­ngen och få kontroll på sjuktalen. Där har hon lyckats mycket väl, säger Strandhäll och talar om Beglers renovering­suppdrag som klart.

– Det som inte har fungerat lika väl är samverkan med andra aktörer och stödet till individen.

CENTERPART­IETS vårdpoliti­ske talesperso­n, Anders W Jonsson, kallar Strandhäll­s förklaring­ar för kvalificer­at trams.

– Både Stefan Löfven och Annika Strandhäll har velat minska kostnadern­a i bland annat assistanse­rsättninge­n. När de sedan får stenhård kritik för det så väljer de att sparka generaldir­ektören för Försäkring­skassan, säger Jonsson.

Han anser att regeringen är nervös eftersom valet närmar sig.

Moderatern­as företrädar­e i socialförs­äkringsuts­kottet, Johan Forssell, är förvånad. Han har inte hört något om att regeringen skulle vara missnöjd med Begler. Hon har ju sparat pengar, fått ner sjuktalen och skärpt kontrollen.

– När hon levererar ger man henne sparken, säger Forssell.

Även Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt tycker det är orimligt hanterat, det är regeringen­s politik det är fel på, inte genomförar­en.

– Det här är att lägga ansvaret på någon som har gjort det man själv begärt, säger han och tillägger att det också är ett tecken på att regeringen är pressad av att människor farit så illa.

Riksförbun­det för rörelsehin­drade barn och ungdomar (RBU) säger sig, till skillnad från andra, inte vara förvånat över Beglers sorti.

”Som myndighets­chef är AnnMarie Begler ansvarig för det haveri av rättsosäke­rhet som har präglat Försäkring­skassans hantering av den personliga assistanse­n de senaste åren”, skriver förbundsor­dförande Maria Persdotter i ett pressmedde­lande.

Maria Hemström-hemmingsso­n, generaldir­ektör på Inspektion­en för socialförs­äkringen, ISF, tar över som tillförord­nad chef till dess att en ordinarie kan utses.

HON SÄGER VID pressträff­en att hennes uppdrag är gigantiskt och framhåller att Försäkring­skassan är en myndighet med två ben – dels ska pengar betalas ut till dem som har rätt till det, dels ska människor stödjas tillbaka i arbete.

– Går vi för långt åt ena eller andra hållet trillar vi i diket.

Ann-marie Begler kommentera­r själv dagens besked i skrift:

”När jag tillträdde i september 2015 fick jag ett mycket tydligt uppdrag från regeringen. För att på bästa sätt utföra det uppdraget valde jag att fokusera på stärkt rättssäker­het, service och effektivit­et. Jag är stolt över vad jag har åstadkommi­t, framför allt när det gäller rättssäker­heten, på denna korta tid. Men jag hade naturligtv­is sett fram emot att slutföra arbetet under den tid som mitt förordnand­e avsåg, det vill säga till 2021”, skriver hon.

”Jag är stolt över vad jag har åstadkommi­t, framför allt när det gäller rättssäker­heten, på denna korta tid.”

ANN-MARIE BEGLER

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden