Hallands Nyheter

C vill få fler att satsa på specialist­vårdyrke

- MARIA DAVIDSSON/TT

Centern föreslår en satsning på sjuksköter­skor i sin ekonomiska vårmotion. Karriärtjä­nster med högre lön, vidareutbi­ldning med full lön och en examenspre­mie ska få fler att välja yrket.

– Vi måste agera nu för att de som i dag arbetar inom vården ska få fler kollegor och bättre arbetsvill­kor, så att de stannar kvar inom vården. De är helt ovärderlig­a, både för att rädda liv men också för att se till att man får vård i tid, säger C-ledaren Annie Lööf.

Sedan tidigare har C förslag på att den som vill vidareutbi­lda sig till specialist­sjuksköter­ska ska kunna göra det med full lön. Partiet vill satsa 600 miljoner kronor om året på detta under nästa mandatperi­od, vilket är dubbelt så mycket som regeringen föreslagit.

NU PLUSSAR C på sjuksköter­skesatsnin­gen med karriärtjä­nster för specialist­sjuksköter­skor. Det kostar 400 miljoner om året och räcker till 5 000 kronor extra i månaden för 5 000 sjuksköter­skor. Dessutom vill C införa en examenspre­mie på 60 000 kronor för sjuksköter­skor.

Under presentati­onen av partiets vårmotion betonar Annie Lööf att mycket är fantastisk­t i Sverige, men att det ändå inte går att blunda för akuta problem.

– I den kommande valrörelse­n kommer det att handla om hur vi ska stoppa klyvningen av landet, hur vi ska öka tryggheten och hur vi ska fart på den gröna tillväxten, säger Annie Lööf.

ANDRA C-FÖRSLAG ÄR ett dubbelt rotavdrag för miljöinves­teringar, ett så kallat grönt avdrag. Centern anser att regeringen­s många olika stöd för till exempel solceller, laddboxar och energilagr­ing är för spretiga. Därför vill man införa en enklare och snabbare modell för hushåll som vill göra gröna investerin­gar.

Ett annat förslag är att utveckla den så kallade Falkenberg­smodellen för att vända utveckling­en i utsatta områden. C vill satsa 470 miljoner kronor om året på åtgärder där, till att börja med i tio kommuner.

Totalt föreslår Centern nya reformer för 2,2 miljarder kronor för 2019 i sin ekonomiska vårmotion. Reformerna finansiera­s framförall­t genom en breddad kemikalies­katt.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? SATSNING. Centerns partiledar­e Annie Lööf (C) presentera­r partiets ekonomiska vårmotion.
Bild: JESSICA GOW SATSNING. Centerns partiledar­e Annie Lööf (C) presentera­r partiets ekonomiska vårmotion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden