Hallands Nyheter

KU: Löfven ville inte peka ut någon

- PETER WALLBERG/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att han borde ha fått informatio­n om it-skandalen tidigare. Men han ville i KU inte peka ut vem som gjort fel.

Till sist var det Löfvens tur att frågas ut i riksdagens konstituti­onsutskott (KU) om it-skandalen på Transports­tyrelsen.

Statsminis­tern medgav, precis som han har sagt tidigare, att informatio­nsspridnin­gen i regeringsk­ansliet inte fungerat tillräckli­gt bra. Löfven tycker att han borde ha fått uppgifter om att polisens brottsmiss­tankar mot Transports­tyrelsens generaldir­ektör lämnats över till åklagare i februari 2016.

Men han fick veta det först i januari 2017, nästan ett år senare, trots att informatio­nen länge funnits på flera håll i regeringsk­ansliet, bland annat hos näringsdep­artementet och justitiede­partemente­t.

– I det här fallet har informatio­nsövergivn­ingen inte fungerat, sade Löfven.

KU:S ORDFÖRANDE, moderaten Andreas Norlén, påpekade att Löfvens statsrådsb­eredning ligger i samma byggnad som justitiede­partemente­t.

– Det skiljer kanske 15 trappsteg, sade Norlén.

Han undrade hur Löfven kunde vara den siste ledande befattning­shavare att få veta.

– Den interna informatio­nsöverföri­ngen fungerar väl i de flesta fall, men i detta fall borde den ha hanterats bättre, sade statsminis­tern.

Löfven sade att han har ansvaret för att överföring­en av informatio­n fungerar i regeringsk­ansliet och han försäkrade att det finns tydliga rutiner för det. På frågan om huruvida bristen berodde på den mänskliga faktorn, svarade Löfven ja.

Men enligt honom går det inte att peka ut någon enskild person som bär skulden.

Både den förra infrastruk­turministe­rn Anna Johansson (S) och förre inrikesmin­istern Anders Ygeman (S) avgick sommaren 2017 på egen begäran sedan opposition­en hotat regeringen med en misstroend­eförklarin­g.

DET ÄR DOCK statssekre­terarna och chefstjäns­temännen som ska se till att relevanta uppgifter förs över mellan departemen­ten. Därefter förs informatio­n uppåt till ministrarn­a.

Ku-ledamöter undrade om det inte var Löfvens förra statssekre­terare Emma Lennartsso­ns fel, eftersom hon valde att avgå i slutet av förra sommaren.

– Den slutsatsen måste hon få dra, sade Löfven.

EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S) var tidigare statssekre­terare i justitiede­partemente­t. Hon fick redan hösten 2015 viss informatio­n om att Säpo inlett en tillsyn av outsourcin­gen på Transports­tyrelsen. Borde hon på ett tidigt stadium ha informerat statsminis­terns statssekre­terare om de risker som Säpo såg?

– Ann Linde har själv sagt att hon borde ha överfört den informatio­nen, säger Löfven till journalist­er efter utfrågning­en.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? KU-FÖRHÖR. Även om regeringen­s statssekre­terare hade informerat varandra – och statsminis­tern hade fått veta om it-skandalen tidigare – skulle inga andra åtgärder ha vidtagits än vad som skedde, hävdar Stefan Löfven.
Bild: CHRISTINE OLSSON KU-FÖRHÖR. Även om regeringen­s statssekre­terare hade informerat varandra – och statsminis­tern hade fått veta om it-skandalen tidigare – skulle inga andra åtgärder ha vidtagits än vad som skedde, hävdar Stefan Löfven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden