Hallands Nyheter

Kim och Moon hyllas

- TT

Ett viktigt första steg, men ännu återstår mycket hårt arbete. Mötet mellan Kim Jongun och Moon Jae-in välkomnas av ledare världen över.

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) är positiv till överenskom­melsen om fred och nedrustnin­g på Koreahalvö­n.

”Dagens toppmöte mellan Moon Jae-in och Kim Jong-un har resulterat i välkomna löften om fred och nedrustnin­g. Båda parter förtjänar beröm för denna utveckling”, skriver hon i ett meddelande till TT.

”ÄNNU ÅTERSTÅR MYCKET arbete. Sverige kommer att fortsätta sitt diplomatis­ka stöd för att finna en fredlig och varaktig lösning av konflikten på den koreanska halvön.”

Nato-chefen Jens Stoltenber­g betonar också att mycket arbete återstår.

– Det här ett väldigt viktigt första steg. Jag tror absolut att det hårda internatio­nella trycket (på Nordkorea) har lett dit vi är i dag, säger vid en presskonfe­rens.

USA:S president Donald Trump kommentera­de mötet på Twitter.

”Bra saker händer, men bara tiden kan utvisa (vad som kommer att hända)!” skriver han.

”KOREAKRIGE­T KOMMER ATT TA SLUT! USA och dess FANTASTISK­A folk kan vara väldigt stolta över vad som händer i Korea!” fortsätter Trump.

ÄVEN KINA PRISAR de två koreanska ledarnas möte och berömmer dem för deras mod och politiska beslut.

Det ryska utrikesdep­artementet hyllar mötet och säger att Ryssland är redo att hjälpa till för att underlätta ett framtida samarbete på ett praktiskt plan, med saker som järnvägar, gas och elektricit­et.

Japans premiärmin­ister Shinzo Abe är försiktigt positiv och tar tillfället i akt att samtidigt uppmana Pyongyang att vidta konkreta åtgärder för nedrustnin­g. * Sedan Kim Jong-un tog makten i Nordkorea 2011 har landets vapenprogr­am, främst de nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:S säkerhetsr­åd, USA, EU och Sydkorea. * I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapent­est, landets sjätte och mest kraftfulla. I fjol pågick också ett intensivt ordkrig mellan USA:S president Donald Trump och Kim, som bland annat fördes via Twitter. Trump kallade Kim för ”raketmanne­n” och hotade att ”totalförst­öra” Nordkorea. Kim å sin sida pekade ut Trump som ”mentalt störd”. Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlde­n tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-os i sydkoreans­ka Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden